DOMENIUL in care lucreaza cei mai multi dintre cetatenii asiatici veniti in Romania

cetateni asiatici romaniaforta de munca asiacetateni asiatici constructii
DOMENIUL in care lucreaza cei mai multi dintre cetatenii asiatici veniti in Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cu siguranta ati remarcat fenomenul migratiei lucratorilor asiatici in tari din Europa de Est, precum Romania. Ii intalnim din ce in ce mai des, in special in domeniile blue collar. 
 
Un studiu recent realizat de Platforma de Migratie EWL si Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varsovia, citat de Agerpres, arata ca trei sferturi dintre muncitorii din sudul si sud-estul Asiei care lucreaza in Romania sunt barbati.
 
Majoritatea dintre ei provin din tari precum India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) si Nepal (14%).
 

In ce domenii lucreaza cetatenii asiatici veniti la munca in Romania?

 
In principal vorbim despre sectoarele legate de constructii (39%), servicii (14%) si logistica si transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Acestia sunt angajati ca muncitori in productie (57%) si in sectorul serviciilor (22%). Dupa ce au ajuns in Romania, multi au continuat sa lucreze in aceeasi profesie ca in tara lor de origine.
 
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui! Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi, specialistii EXPLICA AICI >>>
 
Studiul mai arata si ca cei mai multi dintre cetatenii asiatici care lucreaza in Romania sunt tineri, varsta medie a acestora fiind de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane intre 26 si 35 de ani.
 
"Cu sprijinul potrivit din partea institutiilor guvernamentale si al societatii, ei se vor adapta pe termen lung la piata muncii din Romania. Acest lucru va avea un efect foarte pozitiv asupra dezvoltarii economice a Romaniei", a declarat Michalina Sielewicz, director Dezvoltare Internationala la Platforma de Migratie EWL.
 
Conform acestor informatii, angajatii care provin din tari asiatice sunt multumiti de conditiile de angajare din Romania. Mai mult de jumatate dintre ei (53%) intentioneaza sa recomande rudelor si prietenilor sa lucreze in aceasta tara. Unul din trei respondenti ar dori sa ramana in Romania cel putin 2 ani si 7% planuiesc sa se stabileasca definitiv in tara.
 

Cea mai mare bariera pentru muncitorii asiatici - cea lingvistica

 
Aproximativ 28% dintre respondenti arata ca bariera lingvistica este una dintre cele mai mari provocari si 40% recunosc ca pot vorbi limba romana cel putin la nivel comunicativ de baza. Totodata, 52% dintre respondenti au inceput deja sa invete limba romana, in timp ce un sfert dintre ei au spus ca se vor inscrie la un curs de limba in viitorul apropiat.
 
"Speram ca rezultatele acestui studiu sa ajute la o mai buna intelegere a situatiei si sa fie benefice pentru angajatorii romani. Rapoartele si analizele EWL au ca rezultat cele mai bune practici in domeniul ocuparii fortei de munca, definesc standarde contemporane si modalitati de implementare a acestora de catre angajatori si autoritati", a precizat Michalina Sielewicz.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cetateni asiatici romaniaforta de munca asiacetateni asiatici constructii

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

DOMENIUL in care lucreaza cei mai multi dintre cetatenii asiatici veniti in Romania Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]