Cu siguranta ati remarcat fenomenul migratiei lucratorilor asiatici in tari din Europa de Est, precum Romania. Ii intalnim din ce in ce mai des, in special in domeniile blue collar.
Un studiu recent realizat de Platforma de Migratie EWL si Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varsovia, citat de
Agerpres, arata ca trei sferturi dintre muncitorii din sudul si sud-estul Asiei care lucreaza in Romania sunt barbati.
Majoritatea dintre ei provin din tari precum India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) si Nepal (14%).
In ce domenii lucreaza cetatenii asiatici veniti la munca in Romania?
In principal vorbim despre sectoarele legate de constructii (39%), servicii (14%) si logistica si transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Acestia sunt angajati ca muncitori in productie (57%) si in sectorul serviciilor (22%). Dupa ce au ajuns in Romania, multi au continuat sa lucreze in aceeasi profesie ca in tara lor de origine.
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui! Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi, specialistii EXPLICA AICI >>>
Studiul mai arata si ca cei mai multi dintre cetatenii asiatici care lucreaza in Romania sunt tineri, varsta medie a acestora fiind de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane intre 26 si 35 de ani.
"Cu sprijinul potrivit din partea institutiilor guvernamentale si al societatii, ei se vor adapta pe termen lung la piata muncii din Romania. Acest lucru va avea un efect foarte pozitiv asupra dezvoltarii economice a Romaniei", a declarat Michalina Sielewicz, director Dezvoltare Internationala la Platforma de Migratie EWL.
Conform acestor informatii, angajatii care provin din tari asiatice sunt multumiti de conditiile de angajare din Romania. Mai mult de jumatate dintre ei (53%) intentioneaza sa recomande rudelor si prietenilor sa lucreze in aceasta tara. Unul din trei respondenti ar dori sa ramana in Romania cel putin 2 ani si 7% planuiesc sa se stabileasca definitiv in tara.
Cea mai mare bariera pentru muncitorii asiatici - cea lingvistica
Aproximativ 28% dintre respondenti arata ca bariera lingvistica este una dintre cele mai mari provocari si 40% recunosc ca pot vorbi limba romana cel putin la nivel comunicativ de baza. Totodata, 52% dintre respondenti au inceput deja sa invete limba romana, in timp ce un sfert dintre ei au spus ca se vor inscrie la un curs de limba in viitorul apropiat.
"Speram ca rezultatele acestui studiu sa ajute la o mai buna intelegere a situatiei si sa fie benefice pentru angajatorii romani. Rapoartele si analizele EWL au ca rezultat cele mai bune practici in domeniul ocuparii fortei de munca, definesc standarde contemporane si modalitati de implementare a acestora de catre angajatori si autoritati", a precizat Michalina Sielewicz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<