Ce este invoirea? Cat timp poti invoi salariatul? Ce spune legea despre invoire?

ce este invoireainvoire salariatinvoire cu plata salariului
Ce este invoirea? Cat timp poti invoi salariatul? Ce spune legea despre invoire?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Invoirea nu este reglementata legal. In Codul Muncii nu avem prevazut regimul invoirilor de la locul de munca.

Cu toate acestea, in practica, se utilizeaza invoirea salariatului de la locul de munca, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.

Primul lucru pe care il vom retine este faptul ca pe durata invoirii, contractul individual de munca nu se suspenda si implicit, nici salariul nu se suspenda.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>> 

"In practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.

Cand se acorda invoire salariatilor?


Invoirea se acorda de catre angajator, in beneficiul angajatului, atunci cand acesta are nevoie sa lipseasca temporar de la locul de munca, pentru a-si rezolva interesele personale.


"Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

NU suspendam contractul de munca pe perioada invoirii!

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca
. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.",
precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Atentie mare la faptul ca invoirea nu presupune suspendarea CIM si atunci nu se inregistreaza in Revisal. Se face plata salariului in mod integral, complet, fara exceptie.

Invoirea este neplatita? Se da salariu mai mic angajatului invoit?


"Nu exista invoire neplatita", subliniaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Acestia mai precizeaza: "Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru. Prin urmare, la stabilirea bazei de calcul a stagiului de cotizare se vor lua in calcul si zilele in care salariatul a fost invoit.

Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.


Comandati stick-ul Totul despre pontaj si programul de lucru si beneficiati de pretul special de numai 144 + 5% TVA lei, pret redus cu 10% fata de pretul standard, detalii AICI >>> 

In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu. "


Atentie la faptul ca angajatorul poate invoi si angajatul care isi efectueaza perioada de practica sau pentru orice alte motive personale ar avea acesta.

 


Cat dureaza perioada de invoire?


"In functie de intelegerea partilor angajat si student practicant, invoirea poate fi pentru cat timp stabilesc partile. ", precizeaza expertii din domeniu.

Invoirile afecteaza plata indemnizatiei de crestere a copilului?

Invoirea nu afecteaza plata indemnizatiei cata vreme salariatul beneficiaza de salariu in perioada in care este invoit. Nu exista invoire neplatita. Invoirea nu afecteaza programul de lucru si nici nu se inregistreaza in Revisal. Este pur si simplu o absenta temporara de la locul de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ce este invoireainvoire salariatinvoire cu plata salariului

Data aparitiei: 07 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce este invoirea? Cat timp poti invoi salariatul? Ce spune legea despre invoire? Nota: 4 din 5 - 176 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]