Invoirea nu este reglementata legal. In Codul Muncii nu avem prevazut regimul invoirilor de la locul de munca.
Cu toate acestea, in practica, se utilizeaza invoirea salariatului de la locul de munca, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.
Primul lucru pe care il vom retine este faptul ca pe durata invoirii, contractul individual de munca nu se suspenda si implicit, nici salariul nu se suspenda.
"In practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.
Dosarul personal al salariatului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Cand se acorda invoire salariatilor?
Invoirea se acorda de catre angajator, in beneficiul angajatului, atunci cand acesta are nevoie sa lipseasca temporar de la locul de munca, pentru a-si rezolva interesele personale.
"Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
NU suspendam contractul de munca pe perioada invoirii!
Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Atentie mare la faptul ca invoirea nu presupune suspendarea CIM si atunci nu se inregistreaza in Revisal. Se face plata salariului in mod integral, complet, fara exceptie.
Invoirea este neplatita? Se da salariu mai mic angajatului invoit?
"Nu exista invoire neplatita", subliniaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Acestia mai precizeaza: "Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru. Prin urmare, la stabilirea bazei de calcul a stagiului de cotizare se vor lua in calcul si zilele in care salariatul a fost invoit.
Asadar nu exista invoire fara plata. In toate cazurile, daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.
Comandati stick-ul Totul despre pontaj si programul de lucru si beneficiati de pretul special de numai 144 + 5% TVA lei, pret redus cu 10% fata de pretul standard, detalii AICI >>>
In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu. "
Atentie la faptul ca angajatorul poate invoi si angajatul care isi efectueaza perioada de practica sau pentru orice alte motive personale ar avea acesta.
Cat dureaza perioada de invoire?
"In functie de intelegerea partilor angajat si student practicant, invoirea poate fi pentru cat timp stabilesc partile. ", precizeaza expertii din domeniu.
Invoirile afecteaza plata indemnizatiei de crestere a copilului?
Invoirea nu afecteaza plata indemnizatiei cata vreme salariatul beneficiaza de salariu in perioada in care este invoit. Nu exista invoire neplatita. Invoirea nu afecteaza programul de lucru si nici nu se inregistreaza in Revisal. Este pur si simplu o absenta temporara de la locul de munca.