legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Ce clauze NU pot fi cuprinse in Regulament Intern?

Regulament interncontract colectiv de muncacontract individual de muncadrepturiobligatii


 
In curprinsul Regulamentului intern incheiat la nivel de unitate nu pot fi prevazute  alte sanctiuni disciplinare decat cele prevăzute in art. 248 din Codul muncii republicat, respectiv in Statutul profesional aplicabil.
 
Exemplu
Nu se poate prevedea posibilitatea retrogradarii definitive.
Nu se poate prevedea sanctiunea suspendarii contractului de munca pentru 10 zile lucratoare, ca urmare a acestei sanctiuni disciplinare.
Nu se pot prevedea amenzi disciplinare.
 
Regulamentul intern nu poate contine derogari de la lege in defavoarea salariatilor
 
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern plata trimestriala a salariului, chiar daca acesta ar fi ritmul real al obtinerii de lichidităti.
 
De asemenea, regulamentul intern nu poate cuprinde prevederi ce fac obiectul exclusiv al contractelor colective de munca sau al celor sau individuale de munca, in cazul carora este prezenta negocierea.
 
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern salariul minim pe unitate, concediul de odihnă minim etc.
 
Nu pot fi introduse in continutul Regulamentului intern drepturi inferioare pentru salariati fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern acordarea a numai 3 zile libere platite in caz de casatorie a salariatului, daca contractul colectiv aplicabil cuprinde dreptul salariatului
la 5 zile libere intr-o astfel de imprejurare.
 
Este interzisa stipularea unor obligatii superioare pentru salariatii incadrati in unitate, in raport cu cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil sau cu legislatia muncii.
 
Exemplu
Este nula prevederea din regulamentul intern privind obligativitatea efectuarii de ore suplimentare, la solicitarea angajatorului, sau sanctionarea ca abatere disciplinara a
refuzului de a efectua ore suplimentare.
 
Nu in ultimul rand, in continutul Regulamentului intern nu pot face parte ddrepturi superioare sau obligatii inferioare pentru angajator fata de cele cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Exemplu
Nu se poate prevedea in regulamentul intern ca sindicatul, si nu angajatorul are obligatia de a initia, anual, negocierea colectiva.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Regulament interncontract colectiv de muncacontract individual de muncadrepturiobligatii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 13 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Ce clauze NU pot fi cuprinse in Regulament Intern? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Contract clauza de telemunca. Data de sfarsitIntrebare: Ne aflam in situatia in care o parte din angajatii companiei sunt nevoiti de situatia actuala legata de pandemia Covid 19 sa lucreze in regim de telemunca. In acest sens dorim incheierea unor acte aditionale cu clauza de telemunca. Va rugam sa ne comunicati urmatoarele: - este nevoie sa fie specificata si data de sfarsit a regimului de telemunca - prin estimare (necunoscandu-se aceasta informatie de la inceput) ? - daca in perioada estimata angajatii alterneaza perioade de telemunca cu perioade...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Sprijin financiar pentru telesariati. Valoarea achizitieiIntrebare: Am rugamintea sa-mi spuneti daca in situatia acordarii sumei de 2500 lei pentru fiecare salariat care a lucrat in perioada de urgenta minim 15 zile in telemunca, se pot achizitiona si produse de valoare mai mare. Nu este precizat in OUG nr. 132/2020 nimic legat de sumele totale de achizitie a bunurilor, motiv pentru care ma gandesc ca daca achizitionez un produs de valoare 4000 spre exemplu, sa nu mai fie eligibila decontarea sumei de 2500 lei de la buget. Cum vedeti aceasta situatie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]