Guvernul a aprobat in data de 27 noiembrie extinderea aplicarii prevederilor Contractului colectiv de munca incheiat la nivelul sectorului de negociere colectiva 40 - Activitati bancare, negociat si semnat anul acesta de Federatia Sindicatelor din Industria Financiara, Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania pentru 5 banci.
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu:
”Acest demers marcheaza o premiera in domeniul dialogului social, fiind primul contract colectiv care se aplica tuturor salariatilor din sectorul de activitate, indiferent de afilierea lor sindicala sau de angajator. Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale incurajeaza astfel de initiative si la nivel de unitate sau de grup de unitati, pentru a aduce stabilitate in relatiile de munca”.
Scopul acestei masuri
Masura de extindere vizeaza cresterea numarului de lucratori acoperiti de un contract colectiv de munca si, implicit, imbunatatirea conditiilor de munca ale acestora, si se va aplica pana la data de 12 mai 2026.
Dupa extindere, de prevederile contractului colectiv de munca la nivel de sector de negociere colectiva – Activitati bancare vor beneficia peste 48.000 de salariati, fata de aproximativ 23.000 in prezent, angajati in cele 5 unitati din sectorul bancar.
Hotararea mai prevede ca toate unitatile bancare ale caror contracte colective de munca se afla in derulare sa aiba in vedere ca, la momentul expirarii acestora, sa se alinieze la masurile prevazute in Contractul colectiv de munca incheiat la nivelul sectorului de negociere colectiva 40 - Activitati bancare in cadrul negocierilor pentru semnarea noului contract.
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.
IMPORTANT!A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR! Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social!
O puteti purta intotdeauna cu dvs., pentru consultare rapida!
Veti remarca imediat cat va este de utila, DETALII AICI >>>