Studiu de caz: Cumul de functii si incheierea mai multor CIM

Legea 40/2011CIMCodul munciicumul de functiifisa postului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 20.09.2011

In cadrul unei societati, directorul general emite o decizie prin care un angajat preia temporar sarcinile unui sef de serviciu. Aceasta schimbare cu caracter temporar nu implica insa si modificarea functiei prin incheierea unui act aditional si nu se modifica nici drepturile salariale. Noile sarcini nu se regasesc in fisa de post, iar o noua fisa nu poate fi intocmita deoarece nu a fost facut un nou act aditional. In acest caz, va fi pastrata fisa de post veche in care sunt precizate sarcinile initiale sau va fi intocmita o noua fisa cu responsabilitatile functiei de conducere?

Trebuie precizat ca functia/ocupatia reprezinta element obligatoriu al CIM. In acelasi timp, fisa postului cu specificarea atributiilor postului pe care salariatul il ocupa reprezinta document obligatoriu in raporturile de munca in urma modificarii intervenite prin Legea 40/2011. Din aceasta perspectiva apreciem ca functia ocupata de salariat se reflecta in atributiile prevazute in fisa de post, neexistand posibilitatea completarii fisei de post a salariatului a unor atributii ce depasesc cele specifice functiei pe care este angajat in cadrul angajatorului.

Astfel, salariatul este obligat a indeplini atributiile prevazute in fisa postului, asa incat nu poate fi obligat sa indeplineasca atributiile unei alte functii, si mai mult, sa fie tras la raspundere pentru neindeplinirea unor atributii care nu ii incumba potrivit fisei sale de post.

Asadar, se considera ca atributiile salariatului stabilite de angajator prin fisa postului trebuie sa corespunda functiei inscrise in contractul individual de munca si nu unei alte functii, caci la incheierea CIM partile au negociat atat asupra functiei indedeplinite la nivelul angajatorul, cat si asupra salariului in raport de atributiile acelui post.

In situatia in care un salariat indeplineste atributii corespunzatoare mai multor functii apreciem ca suntem in prezenta unui cumul de functii in temeiul art. 35 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Intr-un atare cumul de functii, pentru fiecare functie se incheie un contract individual de munca.
In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii decat cea pe care o detine, salariatul va incheia un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 40/2011CIMCodul munciicumul de functiifisa postului

Data aparitiei: 19 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Cumul de functii si incheierea mai multor CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]