Valabil la 20.09.2011
In cadrul unei societati, directorul general emite o decizie prin care un angajat preia temporar sarcinile unui sef de serviciu. Aceasta schimbare cu caracter temporar nu implica insa si modificarea functiei prin incheierea unui act aditional si nu se modifica nici drepturile salariale. Noile sarcini nu se regasesc in fisa de post, iar o noua fisa nu poate fi intocmita deoarece nu a fost facut un nou act aditional. In acest caz, va fi pastrata fisa de post veche in care sunt precizate sarcinile initiale sau va fi intocmita o noua fisa cu responsabilitatile functiei de conducere?
Trebuie precizat ca functia/ocupatia reprezinta element obligatoriu al CIM. In acelasi timp, fisa postului cu specificarea atributiilor postului pe care salariatul il ocupa reprezinta document obligatoriu in raporturile de munca in urma modificarii intervenite prin Legea 40/2011. Din aceasta perspectiva apreciem ca functia ocupata de salariat se reflecta in atributiile prevazute in fisa de post, neexistand posibilitatea completarii fisei de post a salariatului a unor atributii ce depasesc cele specifice functiei pe care este angajat in cadrul angajatorului.
Astfel, salariatul este obligat a indeplini atributiile prevazute in fisa postului, asa incat nu poate fi obligat sa indeplineasca atributiile unei alte functii, si mai mult, sa fie tras la raspundere pentru neindeplinirea unor atributii care nu ii incumba potrivit fisei sale de post.
Asadar, se considera ca atributiile salariatului stabilite de angajator prin fisa postului trebuie sa corespunda functiei inscrise in contractul individual de munca si nu unei alte functii, caci la incheierea CIM partile au negociat atat asupra functiei indedeplinite la nivelul angajatorul, cat si asupra salariului in raport de atributiile acelui post.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In situatia in care un salariat indeplineste atributii corespunzatoare mai multor functii apreciem ca suntem in prezenta unui cumul de functii in temeiul art. 35 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Intr-un atare cumul de functii, pentru fiecare functie se incheie un contract individual de munca.
In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii decat cea pe care o detine, salariatul va incheia un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator.