Riscul unui CONFLICT de munca - ce se intampla daca contractul colectiv de munca este expirat?

riscul unui conflict de muncacontract colectiv de munca expirat
Riscul unui CONFLICT de munca - ce se intampla daca contractul colectiv de munca este expirat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"In contextul in care majorarea salariilor este facuta fara realizarea evaluarii performantelor si a masurarii criterilor mentionate in CIM si in regulamentul intern, care sunt riscurile societatii? Contractul colectiv de munca este expirat de cativa ani. Conform cerintelor legislative, sunt angajati care si-au exprimat nemultumirea."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Pentru sectorul privat, Codul muncii nu reglementeaza modul de stabilire a salariilor sau de acordare a unor majorari salariale, modalitatea prin care se face acest lucru ramanand a se stabili la nivelul fiecarui angajator prin regulamentul intern si/sau prin contractul colectiv de munca.
 
Lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare  – care abordeaza de o maniera completa intreaga problematica a contractului colectiv de munca.
 
Va invitam sa comandati lucrarea “Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare”, DETALII AICI >>>
 
De asemenea, modalitatea, periodicitatea si termenele de evaluare a activitatii profesionale a salariatilor din sectorul privat este stabilita de angajator. Nu exista o reglementare a modului in care angajatorii din sectorul privat realizeaza evaluarea salariatilor, ci doar niste prevederi generale prin care se stabileste, in sarcina acestora, realizarea evaluarii.
 
Astfel, Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca:
 
•    angajatorul trebuie sa prevada in contractul individual de munca al salariatului ”criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului” - art. 17 alin. (3) lit. e);
•    angajatorul stabileste obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora - art. 40 alin. (1) lit. f);
•    procedura de evaluare a activitatii profesionale a salariatului trebuie sa fie stabilita prin Regulamentul intern - art. 242 lit. i).
 
Din cate observam, Codul muncii nu face, din punct de vedere legal, o legatura directa intre evaluarea activitatii profesionale si acordarea de majorari salariale, insa, cu titlu general, in situatia in care angajatorul nu respecta prevederile propriului regulament intern si, la nivelul societatii, nu exista nici contract colectiv de munca valabil, iar angajatii sunt nemultumiti de conduita angajatorului, in opinia noastra, exista riscul ca salariatii sa sesizeze ITM daca ei considera ca le-au fost incalcate anumite drepturi si mai exista riscul sa se declanseze conflicte individuale de munca sau chiar conflict colectiv de munca.
 
Conflictul individual de munca este reglementat prin Codul muncii art. 231-232 si art. 266 si urmatoarele si, intr-un asemenea caz, se poate apela la procedura concilierii conflictului sau angajatul se poate adresa instantei de judecata pentru solutionarea conflictului. In situatia unui conflict de munca angajatorul este cel care trebuie sa demonstreze ca nu a incalcat drepturile salariatului si in acest context devine foarte importanta dovedirea faptului ca au fost respectate prevederile reglementarilor interne ale angajatorului.
 
Referitor la contractul colectiv de  munca, din cele mentionate intelegem ca ati avut in trecut si, daca aveti cel putin 10 salariati, indepliniti conditiile prevazute de Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru initierea obligatorie a negocierilor colective.
 
In cazul in care nu initiati negocierea colectiva conform prevederilor art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022, mentionam ca riscul este ca la un control al ITM sa se aplice prevederile art. 175 lit. d) conform carora este contraventie neindeplinirea de catre angajatori a obligatiei prevazute la art. 97 alin. (1) – initierea negocierii. Amenda ce poate fi aplicata de inspectorii de munca este intre 15.000 – 20.000 lei.
 
Precizam ca unul dintre motivele posibile ale declansarii unui conflict colectiv de munca, mentionat mai sus ca risc, este tocmai neinitierea negocierii colective – art. 1 pct. 25 lit. a) din Legea nr. 367/2022.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
riscul unui conflict de muncacontract colectiv de munca expirat

Data aparitiei: 09 Iulie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Riscul unui CONFLICT de munca - ce se intampla daca contractul colectiv de munca este expirat? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]