"Avem urmatoarea situatie: un angajat al societatii urmeaza sa lucreze 8 ore in ziua de 10 August (Sambata), iar pe 16 August (vineri) i se va acorda liber platit. Mentionez ca lucrul in zi de sepaus saptamanal este o exceptie si nu a mai fost efectuat pana acum. Va rog sa ne ajutati cu urmatoarele informatii: este nevoie informarea ITM-ului pentru a putea lucra 6 zile consecutive? Ce spor i se va acorda pentru aceasta zi? Mentionez ca acest spor nu este inserat in contractul de munca individual sau regulament intern."
Raspunsul specialistilor:
Munca prestata in zilele de sambata si duminica este considerata munca in zi de repaus saptamanal. Conform art. 137 alin. (2) din Codul muncii, sporul pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica din Codul muncii, se acorda in situatiile in care repausul saptamanal nu se acorda potrivit regulii, sambata si duminica, ci in alte zile ale saptamanii.
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>
Astfel, daca salariatul, in saptamana in care a lucrat in weekend, ar fi beneficiat de repaus saptamanal de 48 de ore consecutive in alte zile, el ar fi beneficiat de sporul de x% reglementat la nivel de angajator.
In situatia in care, salariatul nu a beneficiat de repaus saptamanal in saptamana respectiva dreptul la sporul prevazut de art. 137 alin. (5) din Codul muncii se stabileste astfel:
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Alin. (4) stabileste astfel:
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Compensatiile prevazute la art. 123 alin. (2) sunt de 75% din salariul de baza. Asadar, pe langa faptul ca societatea trebuie sa detina avizul inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului/reprezentantilor salariatilor, societatea are obligatia sa plateasca salariatului un spor de 150% pentru orele lucrate in zi de repaus sapatamanal daca repausul nu s-a acordat in alte zile din saptamana, deoarece repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura.
Astfel salariatul a lucrat sambata 10.08.2024 si nu va benefici de repaus saptamanal in zilele de duminica si luni ci va beneficia de repaus saptamanal vineri, 16 august 2024.
Salariatul nu a beneficiat de repaus saptamanal in saptamana 5-11 august 2024 situatie in care sporul pentru munca in zi de repus saptamanal este de 150%.
In concluzie, pentru nerespectarea repausului saptamanal in cadrul saptamanii de lucru de luni pana duminica, (5-11 august 2024) se acorda sporul de 150% reglementat de Codul muncii.
Desi, Codul muncii reglementeaza la art. 137 alin. (4) astfel:
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor; apreciem ca daca activitatea prestata in ziua de 10 august este prestata accidental in zi de repaus saptamanal si ca angajatorul nu lucreaza, de regula, in zilele de repaus saptamanal, nu este necesara autorizarea ITM-ului.
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.