La o societate cu capital integral de stat, in cazul in care conditiile de transport permit ca persoana aflata in delegare sa se inapoieze zilnic in localitatea de domiciliu, dupa terminarea programului de lucru, din localitatea unde este trimisa in delegare si directorul societatii aproba decontarea cheltuielilor zilnice de transport se acorda indemnizatia zilnica de delegare ? Mentionam ca zilnic durata delegari depaseste 12 ore. Va multumesc!"
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, potrivit Codului muncii drepturile salariatilor pe perioada delegarii sunt:
- cheltuieli de transport;
- cheltuieli de cazare;
- indemnizatia de delegare.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Indemnizatia de delegare(diurna) se stabileste in functie de natura angajatorului.
Astfel, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de finantarea acestora, drepturile si obligatiile cuvenite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei la H.G nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.
In conformitate cu prevederile art. 2 din acelasi act normativ, pentru salariatii din cadrul companiilor nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.
Dreptul salariatilor din sectorul privat la indemnizatia de delegare(diurna) este consacrat de Codul muncii la art.44 alin.(2) iar minimul acesteia este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice, dupa cum prevede Contractul colectiv de munca unic la nivel national la art.45 potrivit caruia, salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice."
Una din obligatiile angajatorului stabilita de art.40 alin.(2) lit.c) din Codul muncii este de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Prin urmare, cata vreme locul muncii este modificat prin delegare, dreptul salariatului la indemnizatia de delegare nu poate fi incalcat.