ITM: Comunicat referitor la "munca la negru"

22 Februarie 2011
22 Februarie 2011
munca la negruITMmunca nedelclarata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Munca nedeclarata sau „munca la negru" constituie un fenomen extrem de nociv, datorita consecintelor sociale si economice pe care le produce:

* persoana care presteaza munca nedeclarata este lipsita de protectie sociala :
* angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta;
* fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale.

Munca nedeclarata se manifesta, in principal, sub urmatoarele aspecte:

* intelegerea dintre angajator si angajat in urma careia angajatul presteaza munca in lipsa unui contract individual de munca.
* lipsindu-l de drepturile si obligatiile ce decurg din acestea:
 - neintocmirea formelor legale de angajare pentru perioada de proba;
 - folosirea in mod ilegal a fortei de munca ziliera sau sezoniera.

Depistarea cazurilor de munca nedeclarata reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova. Avand in vedere ca masurile dispuse de catre inspectorii de munca si sanctiunile contraventionale aplicate conduc la descurajarea practical muncii fara forme legale.

In anul 2010, ITM Prahova a aplicat amenzi in valoare totala de 2.258.000 RON pentru munca fara forme legale, fiind depistate 673 persoane care nu aveau tncheiate contracte individuale de munca

Munca la negru reprezinta o abatere grava, sanctionata de legislatia in vigoare cu amenda de la 3.000 la 4.000 RON pentru fiecare persoana identificata.

Inspectoratul Teritorial de Munca Prahova actioneaza cu precadere pentru prevenirea, depistarea si sanctionarea muncii nedeclarate, urmarind ca prin mijloace proprii sa combata si sa diminueze acest fenomen, scopul final fiind incadrarea unui numar cat mai mare de angajati cu contracte individuate de munca in vederea reducerii riscurilor generate de practicarea muncii nedeclarate in toate domeniile economico-sociale.

Comunicat de presa: Inspectoratul de Munca

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

ARTICOLE SIMILARE

ITM: Comunicat referitor la "munca la negru"

Mai multe articole despre munca nedelclarata

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]