Va informam ca Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 02-07.10.2024, Campania Nationala privind respectarea de catre beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, in cadrul careia au fost efectuate actiuni de control cu caracter inopinat, in domeniile de activitate in care se poate utiliza munca zilierilor.
In cadrul Campaniei au fost controlati 748 de beneficiari, iar pentru nerespectarea prevederilor legale privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, au fost aplicate 118 de sanctiuni contraventionale, amenzi si avertismente si au fost dispuse 203 masuri de remediere a neconformitatilor constatate. Valoarea amenzilor aplicate este de 418.000 lei, a declarat institutia mai sus citata.
Cele mai importante deficiente constatate au fost:
- neinfiintarea Registrului de evidenta a zilierilor;
- desfasurarea de activitati cu zilieri, in alte domenii decat cele prevazute de lege;
- neinregistrarea zilierilor in Registrul electronic de evidenta a zilierilor anterior inceperii activitatii.
“In scopul cresterii gradului de constientizare a beneficiarilor muncii zilerilor cu privire la conditiile legale in care pot utiliza munca acestora, doar pentru efectuarea unor activitati necalificate, cu caracter ocazional, in domeniile strict prevazute de lege si a cresterii gradului de protectie a acestui tip de lucrator, Inspectia Muncii va efectua in continuare, atat in cadrul controalelor curente cat si prin Campanii nationale, actiuni de verificare a conditiilor de desfasurare a activitatii cu zilieri” – a precizat domnul Mihai Nicolae UCA, inspector general de stat.
CUM REGLEMENTEAZA legea activitatea zilierilor?
Activitatea acestora este reglementata Legea 52/2011 republicata, privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri), dar si de Ordinul nr. 831 din 7 aprilie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri;
Conform art. 3 alin. (1) din Legea 52/2011 republicata, raportul de munca dintre zilier si beneficiar sau un imputernicit al acestuia se stabileste prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca.
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
d) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
e) publicitate - grupa 731...mai multe despre zilieri AICI >>>