Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 400.000 de lei in domenii de munca unde se utilizeaza zilieri

Isabela Alexe
Isabela Alexe
21 Octombrie 2024
21 Octombrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
amenzi munca zilieriinspectia muncii zilieri
Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 400.000 de lei in domenii de munca unde se utilizeaza zilieri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 02-07.10.2024, Campania Nationala privind respectarea de catre beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, in cadrul careia au fost efectuate actiuni de control cu caracter inopinat, in domeniile de activitate in care se poate utiliza munca zilierilor.

In cadrul Campaniei au fost controlati 748 de beneficiari, iar pentru nerespectarea prevederilor legale privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, au fost aplicate 118 de sanctiuni contraventionale, amenzi si avertismente si au fost dispuse 203 masuri de remediere a neconformitatilor constatate. Valoarea amenzilor aplicate este de 418.000 lei, a declarat institutia mai sus citata.

Cele mai importante deficiente constatate au fost:
 

  •  neinfiintarea Registrului de evidenta a zilierilor;
  •  desfasurarea de activitati cu zilieri, in alte domenii decat cele prevazute de lege;
  •  neinregistrarea zilierilor in Registrul electronic de evidenta a zilierilor anterior inceperii activitatii.

“In scopul cresterii gradului de constientizare a beneficiarilor muncii zilerilor cu privire la conditiile legale in care pot utiliza munca acestora, doar pentru efectuarea unor activitati necalificate, cu caracter ocazional, in domeniile strict prevazute de lege si a cresterii gradului de protectie a acestui tip de lucrator, Inspectia Muncii va efectua in continuare, atat in cadrul controalelor curente cat si prin Campanii nationale, actiuni de verificare a conditiilor de desfasurare a activitatii cu zilieri” – a precizat domnul Mihai Nicolae UCA, inspector general de stat.


CUM REGLEMENTEAZA legea activitatea zilierilor?
 

Activitatea acestora este reglementata Legea 52/2011 republicata, privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri), dar si de Ordinul nr. 831 din 7 aprilie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri;
 
Conform art. 3 alin. (1) din Legea 52/2011 republicata, raportul de munca dintre zilier si beneficiar sau un imputernicit al acestuia se stabileste prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca.

Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:
 

a) agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
d) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
e) publicitate - grupa 731...mai multe despre zilieri AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]