Contract drepturi de autor. Impozit si contributii

drepturi de autorcontractDeclaratia 200OUG 125/20111 iulie 2012contributiiimpozit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Conform art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal coroborat cu art. 52 alin. (1), persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Asadar, regula este ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale si contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Prin exceptie, potrivit alin. (2) al art. 296 indice 21, persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala.

Prin urmare, nu se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca persoana care realizeaza aceste venituri desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Daca nu se incadreaza la exceptii, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 conform art. 296 indice 22 alin. (4) din Codul fiscal.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

In ceea ce priveste exceptiile de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate art. 296 indice 23 alin. (2) din Codul fiscal , prevede ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 29621 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e).

Prin urmare, persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca realizeaza concomitent si:
- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii mai mici de 740 lei:
- venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- venituri in calitate de membru al unei intreprinderii familiale;
- venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati agricole.
- venituri din asocieri fara personalitate juridica.

Daca persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu se incadreaza la exceptii, baza de calcul al contributiei de sanatate o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 si nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia conform art. 296 indice 22 alin. (4) si (5) din Codul fiscal.

Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale. Platitorul de venit are obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiilor datorate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

Cotele de contributii sunt:
a) cota individuala de 10,5%, pentru contributia de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii;
b) cota individuala de 5,5%, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Incepand cu data de 01 iulie 2012 nu se mai face distinctie din punct de vedere al contributiilor sociale datorate pentru veniturile din drepturi de autor dupa cum veniturile sunt prestate ocazional sau cu caracter de reguralitate.

Pe cale de consecinta, daca veniturile din drepturi de autor nu se incadreaza la exceptii, astfel cum le-am expus mai sus, platitorul venitului are obligatia sa calculeze, retina si vireze contributia individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate indiferent daca veniturile sunt realizate cu caracter ocazional sau cu caracter de reguralitate.

Conform prevederilor art. III din OUG 125/2011, la data de 1 iulie 2012 s-a abrogat art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 431 din 28 iunie 2010, aprobata prin Legea 279/2010 , cu modificarile ulterioare.

Ca urmare, incepand cu data de 01 iulie 2012 nu se mai datoreaza contributie la sistemul asigurarilor pentru somaj. Cu privire la impozit platitorului venitului din drepturi de proprietate intelectuala are obligatia retinerii la sursa a unui impozit de 10% daca beneficiarul veniturilor nu a depus o cerere prin care sa solicite retinerea la sursa a intregii cote de impozit, respectiv 16%.

Asadar, beneficiarul venitului are posibilitatea de a opta daca doreste retinerea la sursa a impozitului in cota intreaga de 16% in caz contrar, platitorul va retine numai 10% urmand ca pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala obtinute pe anul in curs, beneficiarul veniturilor sa depuna declaratia 200 pana la data de 25 mai anul viitor.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autorcontractDeclaratia 200OUG 125/20111 iulie 2012contributiiimpozit

Data aparitiei: 14 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contract drepturi de autor. Impozit si contributii Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]