legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu

securitatea si sanatatea salariatilorssmsecuritatea si sanatatea in muncaevaluarea riscurilorcombaterea riscurilor
Asa cum bine stim, conform Codului Muncii, angajatorul este obligat sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legalte de munca.

Iar daca angajatorul doreste sa apeleze la persoane sau servicii exterioare, acest lucru nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu. Raspunderea ii revine tot lui.

Mai mult, Codul muncii prevede faptul ca obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorilor.

In acelasi timp, masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot determina, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.

Angajatorul va lua toate masurile ce se impun in vederea protejarii securitatii si sanatatii salariatilor, inclusiv pentru activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare si pregatire, precum si pentru punerea in aplicare a organizarii protectiei muncii si mijloacelor necesare acesteia.

Aceste responsabilitati vizeaza:

a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor la sursa;
d) adaptarea muncii la om, in special in ceea ce priveste proiectarea locurilor de munca si alegerea echipamentelor si metodelor de munca si de productie, in vederea atenuarii, cu precadere, a muncii monotone si a muncii repetitive, precum si a reducerii efectelor acestora asupra sanatatii;
e) luarea in considerare a evolutiei tehnicii;
f) inlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai putin periculos;
g) planificarea prevenirii;
h) adoptarea masurilor de protectie colectiva cu prioritate fata de masurile de protectie individuala;
i) aducerea la cunostinta salariatilor a instructiunilor corespunzatoare.

Tot angajatorul este cel care va raspunde pentru modul in care este organizata activitatea de asigurare a sanatatii si securitatii in munca.

De asemenea, tinem cont si de faptul ca in orice regulament intern trebuie sa existe prevederi si reguli privind securitatea si sanatatea in munca.

Conform Codului Muncii, pentru elaborarea masurilor de securitate si sanatate in munca angajatorul este dator sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, precum si cu comitetul de securitate si sanatate in munca.

Un aspect pe care trebuie sa il cunoastem este cel referitor la riscul pentru accident de munca si boala profesionala. Fiecare loc de munca, conform evaluarilor realizate de profesionisti, suporta un anumit grad de risc pentru accident de munca si boli profesionale. Acest grad de risc este calculat matematic, conform unei formule standard.

In functie de evaluarea riscurilor, se stabilesc si masurile ce trebuie luate pentru minimizarea acestora, pentru evitarea lor, pentru eliminarea lor.

Insa trebuie sa stim faptul ca toti angajatorii sunt obligati sa isi asigure toti salariatii pentru risc de accidente de munca si boli profesionale.

Tot angajatorul este cel raspunzator pentru modul in care se organizeaza instruirea angajatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.


Alte exemple de raspundere ce revine angajatorului pe linie de securitate si sanatate in munca:

- organizeaza locurile de munca de asa natura incat sa se garanteze securitatea si sanatatea salariatilor.

- organizeaza controlul permanent al starii materialelor, utilajelor si substantelor folosite in procesul muncii, pentru asigurarea sanatatii si securitatii salariatilor.

- raspunde pentru asigurarea conditiilor de acordare a primului ajutor in caz de accident ede munca, pentru crearea conditiilor de preintampinare a incendiilor si pentru evacuarea salariatilor in situatii speciale si in caz de pericol iminent.


Nu a fost si nu va fi niciodata simplu sa fii angajator. Dar lucrurile se simplifica mult atunci cand avem alaturi lucratori desemnati cu experienta solida in domeniul lor de referinta. Si mai mult se simplifica lucrurile atunci cand avem serviciu intern de protectie sau serviciu extern care sa lucreze indeaproape cu lucratorii nostri desemnati si cu reprezentantii lucratorilor pe linie de SSM

Acolo unde exista profesionisti pe linia securitatii si sanatatii in munca, riscul de accidente de munca si de boli profesionale scade drastic.


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatea si sanatatea salariatilorssmsecuritatea si sanatatea in muncaevaluarea riscurilorcombaterea riscurilor

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 28 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii ocupare postIntrebare: In aplicarea prevederilor Ordinului nr.1312 din 2020 privind reorganizarea Serviciului de Management al Calitatii Serviciilor de Sanatate, postul de medic poate fi ocupat de un medic dentist sau numai de un medic de medicina generala. Care ar fi argumentele care diferentiaza aceste doua functii? In prezent avem angajat un medic dentist in structura serviciului, propunandu-se ca postul de medic sa fie transformat in post de consilier grad I. Referitor la aplicarea alin.3 al art.13 in ordin se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta. Cumul pensie salariu. ConditiiIntrebare: In situatia in care pe perioada in care este angajat la o societate, un salariat iese la pensie, ii vine decizia de pensionare si el vrea sa continue munca ca salariat, ce obligatii avem noi ca angajator? Mai exact, barbat, nascut pe 08.07.1955 ii vine decizia de pensionare pe 25.08.2020, se pare ca este o pensionare de drept, la 65 ani. Salariatul acum a adus decizia, dar a mentionat ca vrea sa continue munca la societatea noastra ca sofer. Trebuia incetat contractul de munca existent in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]