Va informam ca metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca a suferit modificari recent.
Concret, vorbim despre Hotararea nr. 27/2025 pentru modificarea si completarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 970/2023.
Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 97 din 03.02.2025 si incepe sa produca efecte.
Modificari aparute vizavi de combaterea hartuirii la locul de munca
Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 970/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 939 din 17 octombrie 2023, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — In scopul asigurarii egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in domeniul muncii si al educatiei, a recunoasterii in mod specific a dreptului fiecarui cetatean la un mediu de lucru si de educatie fara violenta si hartuire, pentru incurajarea si mentinerea unei culturi a muncii bazate pe respect si demnitate reciproca, institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiile de invatamant superior si unitatile de invatamant preuniversitar, precum si companiile private au obligatia de a pune in aplicare metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, denumita in continuare metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca, prevazut in anexa la prezenta metodologie, denumit in continuare ghidul."
2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul HR-istului
Medicina muncii un aliat al angajatorului
„Art. 2. — Scopul prezentei metodologii este de a stabili cadrul metodologic pentru institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, pentru institutiile de invatamant superior, unitatile de invatamant preuniversitar, precum si pentru companiile private in aplicarea legislatiei in domeniul prevenirii si combaterii hartuirii pe criteriul de sex si hartuirii morale la locul de munca."
3. La articolul 4, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) sa vina in sprijinul institutiilor, autoritatilor administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiilor de invatamant superior si al unitatilor de invatamant preuniversitar, precum si al companiilor private care se confrunta, la nivel intern, cu situatii de hartuire pe criteriul de sex si hartuire morala la locul de munca, in spatiul scolar sau in mediul universitar."
4. La articolul 5, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) In vederea respectarii si promovarii egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati si in vederea eliminarii discriminarii directe si indirecte pe criteriul de sex, in campul muncii, este necesar ca institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, institutiile de invatamant superior, unitatile de invatamant preuniversitar, precum si companiile private sa promoveze urmatoarele masuri:
Cum va protejati impotriva amenzilor legate de hartuirea la locul de munca?
Lucrarea “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz” va arata exact ce obligatii aveti si cum sa evitati sanctiunile, detalii AICI >>>
a) intocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea functiilor de decizie, a functiilor din consiliile de administratie si de supraveghere ale companiilor private;
b) formarea continua si dezvoltarea carierei;
c) organizarea muncii, conditiile de munca si mediul de munca;
d) asigurarea tratamentului egal in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca;
e) de constientizare si de accesare a unor proceduri administrative de protectie pentru victime."
(...)
...lista completa a modificarilor AICI.
Hartuirea la locul de munca modifica si legea SSM
Modificarile vor exista si la legea SSM, in ceea ce priveste hartuirea la locul de munca. Este vorba despre un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 319/2006, legea securitatii si sanatatii in munca, lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii.
Asa cum se poate vedea in expunerea de motive a proiectului de lege aflat in dezbatere, in Romania, angajatorii au obligatia sa asigure securitatea si sanatatea lucratorilor, fara insa a exista prevederi legale exprese, acoperitoare pentru implementarea Conventiei nr.190 a OIM.
Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, in forma actuala, nu prevede explicit combaterea hartuirii la locul de munca >>>