Analizam situatia unei persoane fizice nerezidente in Romania, din Israel. Persoana in cauza detine permis de sedere, pe care il reinnoieste permanent si doreste angajarea de personal pentru activitati casnice, menaj, cu contract individual de munca.
Expertii PortalCodulMuncii.ro ne ajuta la stabilirea modului in care se va proceda corect:
In primul rand, tinem cont de prevederile art. 10 din Codul muncii. Astfel, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
In concluzie, o persoana fizica poate detine calitatea de angajator.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Pentru veniturile din salarii obtinute de persoanele angajate in baza contractelor individuale de munca se datoreaza:
- impozit pe veniturile din salarii;
- contributiile de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate - FNUASS;
- contributiile asigurarilor pentru somaj datorate bugetului asigurarilor pentru somaj (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de angajator.
Mentionam faptul ca aceste obligatii fiscale se declara de catre persoana fizica in calitatea ei de angajator, lunar, prin intermediul formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” si anual in formularul 205.
Atentie! Nu uitam faptul ca persoana fizica are obligatia sa se inregistreze fiscal in termen de 30 de zile de la data dobandirii calitatii de angajator (data incheierii contractului individual de munca) prin completarea si depunerea formularului 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice straine".
Cel mai tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii contractul individual de munca va fi inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor.
Salariatul nu are obligatii fiscale de declarare si de plata in legatura cu veniturile salariale.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro