Care sunt sporurile salariale ce pot fi acordate salariatilor si unde se mentioneaza nivelul minim al fiecarui spor?
Orice angajat si angajator trebuie sa stie ca pachetul salarial cuprinde: salariul de baza, indemnizatiile si sporurile, in functie de ce rezulta din contractul de munca.
Desigur ca obligatia principala a angajatorilor este cea de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Conform Codului muncii avem reglementat, prin Art. 123., referitor la compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu, urmatoarele:
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- daca nu este posibila compensarea prin ore libere platite, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
- sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, prin contractul individual de munca ( in lipsa existentei unui contract de munca colectiv), iar acesta nu trebuie sa fie mai mic de 75% din salariul de baza.
In Codul muncii este reglementat:
1. Sporul pentru munca suplimentara
2. Sporul pentru munca in weekend
3. Sporul pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala
4. Sporul pentru munca de noapte
5. Sporul pentru vechime in munca
Trebuie mentionat ca munca prestata in baza contractului individual de munca ii va conferi salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii).
Dar, dreptul la sporul de vechime nu este consacrat prin lege, asa ca angajatorul il va oferi doar daca va fi obligat conform contractului de munca.
Mai multe informatii despre sporurile salariale poti citi pe PortalCodulMuncii.
Sursa: PortalCodulMuncii