Printr-o adresa venita din partea unei instituitii, unei societati i s-a solicitat sprijinul cu privire la trimiterea a doua persoane in institutia respectiva. Unitatea este de acord cu trimiterea celor doua persoane, pregatind in acest sens si actele de detasare. Se precizeaza insa ca unitatea care a solicitat sprijinul celor doua persoane nu dispune de banii necesari pentru plata salariilor. Vom stabili astfel daca in conventia incheiata intre institutii se poate stipula ca plata salariilor sa fie efectuata de catre societatea care detaseaza, fara nicio pretentie din partea celeilalte societati.
Solutia consultantului:
Codul muncii defineste detasarea la art. 45 stabilind ca este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Astfel, salariatul este detasat atunci cand locul muncii este modificat temporar la un alt angajator pentru executarea unor lucrari in interesul acestuia. Conform art. 47 alin. ( 1) din Codul muncii, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea, iar potrivit alin. (4), numai daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
Pe durata detasarii, contractul individual de munca se suspenda in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect, potrivit art. 49 alin. (2) din acelasi cod, suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Alin. (3) al aceluiasi articol prevede ca, pe durata suspendarii, pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Asadar, suspendarea are ca efect suspendarea prestarii muncii si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. in perioada de suspendare, salariatul poate avea alte drepturi si obligatii daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne, cu exceptia obligatiei de a presta munca si de fi remunerat pentru munca prestata.
In concluzie, angajatorul care l-a detasat pe salariat nu poate sa ii plateasca acestuia salariul pe durata detasarii, contractual individual de munca fiind suspendat. O conventie prin care angajatorul care il detaseaza pe salariat se obliga sa ii plateasca salariu este lipsita de cauza, cata vreme salariatul nu mai presteaza munca in favoarea acestui angajator, iar o obligatie lipsita de cauza este lovita de nulitate.