Instructajul la locul de munca. Cum ne instruim angajatii?

20 Ianuarie 2014
20 Ianuarie 2014
seminar ssmsecuritate si sanatate in muncassminstructaj ssminstructaj angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In calitate de angajator, aveti obligatia de a va instrui salariatii din punct de vedere al protectiei muncii. Desi la prima vedere acest lucru poate parea complicat, va asiguram ca eforturile necesare sunt rezonabile.

Iata ce presupune instruirea din punct de vedere al protectiei muncii:

-    instructajul introductiv general;
-    instructajul la locul de munca;
-    instructajul periodic.

Instructajul introductiv general presupune informarea salariatului cu privire la drepturile si obligatiile ce-i revin din punct de vedere al protectiei muncii, ce se intelege prin accident de munca, care sunt masurile de prim-ajutor ce se pot acorda unui accidentat etc.
Instructajul introductiv general se poate face numai de catre un specialist în securitate si sanatate în munca. Dupa instruire, salariatul este testat pentru a se evalua gradul de asimilare a cunostintelor.

Instruirea la locul de munca se face de catre seful ierarhic direct al salariatului. Scopul sau este acela de a-l instrui pe angajat cu privire la riscurile specifice postului pe care-l ocupa în cadrul societatii.

Dupa instruire, salariatul este de asemenea testat. Urmeaza ca, periodic, salariatul sa fie instruit pe baza unei tematici de instruire.

Prin instruirea din punct de vedere al protectiei muncii atingeti doua obiective simultan: oricand puteti face dovada ca v-ati îndeplinit obligatia legala fata de salariat si evitati producerea unui eveniment prin faptul ca salariatul este instruit si cunoaste cerintele de la noul sau loc de munca. Nu uitati sa consemnati toate fazele de instruire în fisa de instructaj de protectia muncii!

Sanctiune
Lipsa consemnarii uneia dintre cele trei faze de instructaj poate fi considerata infractiune (potrivit prevederilor art. 37 – 38 din Legea nr. 319/2006) sau contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 4.000 de lei si 8.000 de lei conform art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.


sursa: Caietul Seminarului de Securitate si Sanatate in Munca


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]