Transferul intreprinderii. CIM nu inceteaza

10 Noiembrie 2011
10 Noiembrie 2011
transferul intreprinderiicimcodul munciiprotectia drepturilorreorganizare judiciaracontracte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

In cazul in care o societate fuzioneaza cu alta (prin absorbtie), conform carui art. din Codul muncii se inchid contractele de munca individuale pe societatea absorbita?


Raspuns:

Art. 173 alin. (1) din Codul muncii dispune ca salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.

Conform alin. (2) al aceluiasi articol, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
In acelasi sens sunt si prevederile art. 5 alin. (1) din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora potrivit carora, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. Prin exceptie, drepturile si obligatiile nu se transfera in cazul in care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment, potrivit legii.

Rezulta ca, drepturile si obligatiile salariatilor societatii absorbite (cedent), care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului vor fi transferate integral societatii absorbante (cesionar).

Apreciem ca transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, modificare ce intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul drepturilor care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, are loc prin efectul legii independent de vointa cedentului sau a cesionarului.

In consecinta, consideram ca, in cazul unei fuziuni prin absorbtie, contractele individuale de munca ale salariatilor societatii cedente nu inceteaza, ci vor fi transferate societatii cesionare care devine noul angajator in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator care trebuie sa contina si mentiuni in privinta salariatilor transferati.

In practica, se foloseste si incetarea cu acordul partilor a contractelor individuale de munca incheiate cu societatea absorbita urmata de incheierea unor noi contracte cu societatea absorbanta. Avand in vedere prevederile Codului muncii si cele ale Legii 67/2006 , mai sus citate, consider ca aceasta procedura nu este legala.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]