Potrivit art. 4 lit. d) din Legea nr. 67/2006, termenul de „transfer” reprezinta trecerea din proprietatea cedentului in proprietatea cesionarului a unei intreprinderi, unitati sau a unor parti ale acestora, avand ca scop continuarea activitatii principale sau secundare, indiferent daca urmareste sau nu obtinerea unui profit.
Totodata, conform art. 5 alin. (1) din legea precitata, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
"Revenim catre dumneavoastra cu rugamintea de a ne ajuta cu o opinie cu privire la speta de mai jos: In cazul preluarii angajatilor prin transfer de pe alte societati, la desfacerea contractului individual de munca al unui angajat care a fost astfel preluat, cine are obligatia eliberarii adeverintei de vechime: fiecare firma in parte sau doar societatea la care i se va incheia CIM-ul, aceasta fiind si cea care va reflecta vechimea anterior dobandita pe firmele preluate prin transfer?"
Raspunsul specialistilor:
Din analiza acestor prevederi intelegem pe de o parte ca odata cu transferul realizat se transfera insasi proprietatea intreprinderii, unitatii sau a unor parti ale acestora, transfer ce are ca efect preluarea de catre cesionar a tuturor drepturilor, dar si a obligatiilor ce itnrau in sarcina cedentului si care decurgeau din CIM si din CCM aplicabile si deci existente la momentul transferului.
In considerarea acestor aspecte, apreciem ca odata cu preluarea la momentul transferului a drepturilor si obligatiilor ce decurg din CIM valabile la data transferului de catre cesionar, intreaga arhiva si istoric al salariatului ar trebui sa fie preluate de catre acesta.
In acest sens sunt si prevederile art.
173 alin. (1) din Codul muncii, potrivit carora salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor.
Prin urmare, apreciem ca odata realizat transferul, pentru respectivii salariati preluati angajatorul cesionar are obligatia emiterii adeverintei de vechime prevazuta la art. 34 alin.(5) din Codul muncii, in baza arhivei preluate de la angajatorul cedent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ordin pentru punerea n aplicare a prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 4482006 privind protecia i promovarea drepturilor persoanelor cu handicapIntrebare: Va rog sa-mi comunicati Ordinul comun al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu dizabilitati si al ANOFM - obligatii privind angajarea persoanelor cu dizabilitati.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Transportul feroviar. Relatii de muncaIntrebare: Am rugamintea sa ne ajutati cu draft de contract de munca pentru salariatii ce activeaza in domeniul transportului feroviar, iar prin aceasta ma refer inclusiv la draft de fise de post deoarece inteleg ca exista statut special pt lucratorii din acest domeniu (de ex. mecanic locomotiva, fara a ne limita la acesta). Totodata, am rugamintea sa ne ajutati cu toata legislatia specifica acestui domeniu in ceea ce priveste raporturile de munca si de ce anume este necesar sa tinem cont in partea de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<