Transferul colectiv al salariatilor, la alta societate. Cine va elibera adeverinta de vechime?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Aprilie 2022
01 Aprilie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
transfer colectiv salariatitransfer intreprindereadeverinta de vechime
Transferul colectiv al salariatilor, la alta societate. Cine va elibera adeverinta de vechime?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 4 lit. d) din Legea nr. 67/2006, termenul de „transfer” reprezinta trecerea din proprietatea cedentului in proprietatea cesionarului a unei intreprinderi, unitati sau a unor parti ale acestora, avand ca scop continuarea activitatii principale sau secundare, indiferent daca urmareste sau nu obtinerea unui profit.
 
Totodata, conform art. 5 alin. (1) din legea precitata, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
 
"Revenim catre dumneavoastra cu rugamintea de a ne ajuta cu o opinie cu privire la speta de mai jos: In cazul preluarii angajatilor prin transfer de pe alte societati, la desfacerea contractului individual de munca al unui angajat care a fost astfel preluat, cine are obligatia eliberarii adeverintei de vechime: fiecare firma in parte sau doar societatea la care i se va incheia CIM-ul, aceasta fiind si cea care va reflecta vechimea anterior dobandita pe firmele preluate prin transfer?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Din analiza acestor prevederi intelegem pe de o parte ca odata cu transferul realizat se transfera insasi proprietatea intreprinderii, unitatii sau a unor parti ale acestora, transfer ce are ca efect preluarea de catre cesionar a tuturor drepturilor, dar si a obligatiilor ce itnrau in sarcina cedentului si care decurgeau din CIM si din CCM  aplicabile si deci existente la momentul transferului.
 
In considerarea acestor aspecte, apreciem ca odata cu preluarea la momentul transferului a drepturilor si obligatiilor ce decurg din CIM valabile la data transferului de catre cesionar, intreaga arhiva si istoric al salariatului ar trebui sa fie preluate de catre acesta.
 
In acest sens sunt si prevederile art. 173 alin. (1) din Codul muncii, potrivit carora salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
 
Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor.
 
Prin urmare, apreciem ca odata realizat transferul, pentru respectivii salariati preluati angajatorul cesionar are obligatia emiterii adeverintei de vechime prevazuta la art. 34 alin.(5) din Codul muncii, in baza arhivei preluate de la angajatorul cedent.
 
 
Un raspuns valabil la data de 31.03.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]