Transfer salariati. Care e procedura pentru transferul colectiv?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Aprilie 2021
27 Aprilie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Procedura transfer angajatitransfer salariatitransferul colectivrevisal transfer angajati
Transfer salariati. Care e procedura pentru transferul colectiv?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepand cu prima zi a lunii, conducerea societatii doreste transferul acesteia catre o alta societate, cu respectarea prevederilor art. 173 alin. (1) si alin. (2) din Codul muncii. Patru dintre salariatii care reprezinta conducerea societatii vor fi asociati la societatea unde se va face transferul. Ei ar urma sa fie si salariati, dar si asociati . Care este procedura legala de urmat?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 173 alin. (1) din Codul muncii, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
 
Astfel, in situatia expusa sunt aplicabile dispozitiile acestor prevederi legale.
 
Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor.
 
Avand in vedere cele mentionate, apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati.
 
Documentele privind transferul de activitate sunt documente juridice ce se intocmesc de un jurist/avocat. Persoanei care se ocupa de personal trebuie sa i se puna la dispozitie documentul privind transferul de activitate care trebuie sa cuprinda reglementari referitoare la salariati inclusiv data transferului. Nu are relevanta din punct de vedere al transferului salariatilor faptul ca unii salariati au si calitatea de asociat.

 
Din punct de vedere al documentelor de personal se poate intocmi o decizie pentru fiecare salariat care se va pastra la dosarul personal in care sa se mentioneze despre transferul intreprinderii.
 
In registrul general de evidenta a salariatilor accesati butonul MUTARE CONTRACTE apoi accesati TRANSFER CONTRACTE. Programul va pune urmatoarea intrebare:
 
Operatia permite transferarea de contracte din registrul angajatorului cedent, contracte care fac obiectul unui transfer de intreprindere in baza Legii 67/2006.
 
Doriti sa continuati? Raspundeti DA
 
Apoi selectati contractele care se transfera prin dublu click. Accesati CONTINUARE.
 
Completati datele transferului.
 
Programul va recomanda sa efectuati backup.
 
Se recomanda efectuarea unui backup al baze de date inainte de efectuarea operatiei.
 
Doriti sa efectuati operatia de backup?
 
Angajatorul la care sunt transferati salariati ii preia in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) prin operatia Preluare.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]