ATENTIE!
OUG nr. 43/2019, care modifica OUG 114/2018, a fost publicata in data de 21 iunie in Monitorul Oficial si se va aplica incepand cu data de 20 iulie 2019.
Nerespectarea prevederilor privind acordarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de catre societati constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei, potrivit Codului muncii, si, in plus, atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale.
Recalcularea contributiilor si a impozitului se efectueaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal. Pentru diferentele de obligatii fiscale rezultate ca urmare a recalcularii contributiilor sociale si impozitului pe venit se percep dobanzi si penalitati de intarziere potrivit dispozitiilor din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Va readucem aminte ca OUG 114/2018 a reglementat sectorul constructiilor
Consilier Codul Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar in domeniul constructiilor, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019.
Cota contributiei de asigurari sociale se reduce cu cota de 3,75% pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv...mai multe detalii despre OUG 114/2018 citeste aici >>>
Modul de aplicare a facilitatilor fiscale din constructii - noutati aduse de noul proiect de OUG:
a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior. Pentru societatile comerciale existente la la data de 1 ianuarie a fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata perioada anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
Mari perdanti par sa fie cei cu contracte part time in domeniul constructiilor despre care nu se specifica nimic, asa ca ramane de vazut daca acestia se vor bucura de facilitatile anuntate.
...citeste parerile SPECIALISTILOR si vezi modificarile COMPLETE pe PortalCodulMuncii >>>
Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale va arata cum sa procedati pentru a beneficia de toate aceste scutiri, detalii AICI >>>