Legea 37/2020: Zile libere si pentru salariatii care apartin de un cult religios legal

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Aprilie 2020
07 Aprilie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
codul munciizile libere de sarbatoare legalaconfesiunizile in care nu se lucreazaproiect dublare zile libere confesiuni
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Monitorul Oficial nr. 280 din 3 aprilie 2020 a fost publicata Legea nr. 37/2020 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii si a art. 361 din Legea nr.1/2011 a educatiei nationale si intra in vigoare din 6 aprilie 2020.
 
Odata cu noile reglementari, se tine cont de libertatea religioasa si se ofera angajatilor din diferite culte posibilitatea de a petrece sarbatorile legale avand parte de zile libere in conformitate cu legea.
 
In concret, odata cu intrarea in vigoare a Legii 37/2020, pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.
 
Conform noilor prevederi, salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
 
Totodata, Legea 37/2020 completeaza si Legea educatiei nationale nr. 1/2011, astfel ca, la stabilirea structurii anului scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii va avea in vedere:
 
  • pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale care apartin de un cult religios legal, crestin, acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, in functie de data la care sunt celebrate de acel cult;
  • includerea a doua zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale apartinand acestora.
 
Redam mai jos Legea nr. 37/2020 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii si a art. 94 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011
 
Text publicat in M.Of. al Romaniei.
In vigoare de la 06 aprilie 2020
 
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 
 
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 139, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
 
"
(21) Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult."
 
2. La articolul 139, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
 
"
(31) Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator."
 
Art. II. -
La articolul 94 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
 
"
(21) La stabilirea structurii anului scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii va avea in vedere:
 
a) pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale care apartin de un cult religios legal, crestin, acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, in functie de data la care sunt celebrate de acel cult;
 
b) includerea a doua zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale apartinand acestora."
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ION-MARCEL CIOLACU p. PRESEDINTELE SENATULUI,
TITUS CORLATEAN
Bucuresti, 2 aprilie 2020.
 
Nr. 37.
 
ZILE LIBERE 2020

In prezent, Codul muncii prevede la art. 139, alin. (1) zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Acordarea acestora se face de catre angajator si sunt urmatoarele:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.


****

Prevederi decembrie 2019:
 
"In cazul a numerosi angajatori se pune problema aplicarii prevederilor Codului muncii coroborate cu cele ale Legii nr. 489/2006, astfel incat salariatii sa poata beneficia de zilele legale libere potrivit religiei sau cultului caruia ii apartin, dar totodata sa nu disrupa activitatea angajatorului", arata sustinatorii modificarii Codului muncii.
 
Alesii au identificat doua probleme: Pastele si Rusaliile. 
 
"In zonele unde salariatii apartin mai multor culte crestine care sarbatoresc in date diferite Pastele, modificarea propusa ofera posibilitatea acordarii tuturor angajatilor celor 10 zile de sarbatoare insumate, urmand ca cinci zile sa fie recuperate", arata deputatii.
 
In acest sens, este modificat art. 139 din Codul muncii prin introducerea a doua noi alineate, alin. (1^1) si (1^2), dupa cum urmeaza:
(1^1) Zilele de sarbatoare religioasa crestina in care nu se lucreaza conform alin. (1) si care se serbeaza in date diferite, in functie de cult, respectiv: Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda fiecarui salariat conform propriului cult.
(1^2) In cazul in care angajatorul ofera zilele de sarbatoare legala prevazute la alin. (1) respectiv (1^1), una dintre zilele libere de sarbatoare religioasa crestina dar a doua culte diferite si care se dubleaza, se recupereaza conform unui program stabilit de catre angajator".
 
Totodata, modificarea este gandita si pentru sistemul de invatamant. Initiativa legislativa propune ca ministerele de resort si institutiile de invatamant sa tina cont atat de diferenta dintre datele la care cultele crestine sarbatoresc Pastele, cat si de sarbatorile religioase ale altor religii recunoscute in Romania.
 
Pentru aceasta propunere, se introduce un nou alineat, alin. (7), la art. 361 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011:
"(7) Prevederile art. 139 din Codul muncii, republicat, referitoare la sarbatorile legale libere si modul de stabilire a acestora se aplica intregului personal din invatamant, respectiv beneficiarilor directi ai educatiei si formarii profesionale".
 
Conform dorintei legiuitorilor, aprobarea acestei propuneri legislative ar insemna ca angajatii de alta religie recunoscuta in Romania, alta decat cea crestin-ortodoxa, vor beneficia de 10 zile libere platite din care recupereaza 5, daca angajatorul e de acord si intocmeste un plan in acest sens.
 
Din start, insa, putem observa cateva nereguli. In forma actuala a propunerii de lege, norma preconizata vizeaza exclusiv recuperarea zilelor libere de care angajatii apartinand altor culte religioase legal crestine decat cel crestin-ortodox, care au beneficiat de dublarea numarului de zile libere acordate de angajator in conformitate cu prevederile art. 139 alin. (1) si (1^2), nefiind reglementata ipoteza juridica vizand recuperarea zilelor libere de care au beneficiat angajatii apartinand unor alte culte religioase legale decat cele crestine care au beneficiat de zile libere atat pentru praznuirea propriilor sarbatori religioase, cat si de cele acordate persoanelor apartinand cultului crestin-ortodox.
 
Propunerea de modificare pentru Codul muncii a fost initiata de patru parlamentari UDMR si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. Actualizare: proiectul a fost adoptat de Senat la 26 februarie 2020 si urmeaza sa fie promulgat de presedinte. 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]