"Exista vreo limitare in ceea ce priveste desfiintarea unui post al unei salariate revenite din CCC, in conditiile in care se inchide punctul de lucru? Concret, in urma inchiderii punctului de lucru dintr-un oras, se desfiinteaza toate locurile de munca, inclusiv al unei salariate aflate in situatia de mai sus. Locuri disponibile pentru salariatii respectivi, nu avem, cel putin nu intr-o proximitate acceptabila. Este legala, in acest caz, concedierea pe motive ce nu tin de persoana salariatului?"
Raspunsul specialistului:
In OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 25 alin. (2) se prevede ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
Exista o lucrare care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii! Raspunsurile sunt complete si permanent la zi!
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) si (2);
c) salariatei/salariatului care se afla in concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 11 alin. (1) lit. a).
La alin. (3) de la art. 25 se mentioneaza ca prevederile alin. (2) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
Din aceste prevederi legale rezulta ca nu poate fi concediata salariata care se afla in concediu pentru cresterea copilului si salariata care se afla in plata stimulentului de insertie.
Prin urmare interdictia nu se refera la desfiintarea locului de munca, ci la concedierea unei persoane aflate intr-una din situatiile prezentate mai sus.
Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem ca salariata a nu mai este in CCC, dar nu se precizeaza daca beneficiaza sau nu de stimulent de insertie.
Daca nu beneficiaza de stimulent de insertie, atunci nu exista niciun impediment cu privire la desfiintarea locului de munca si concedierea salariatei, ca urmare a inchiderii punctului de lucru al societatii.
Daca insa salariata se afla in plata stimulentului de insertie, in opinia noastra, poate fi desfiintat locul de munca ca urmare a desfiintarii punctului de lucru al societatii, dar exista o restrictie de concediere a salariatei respective. In aceste conditii, trebuie sa ii puneti la dispozitie un alt post in cadrul societatii, chiar daca se afla la o distanta mai mare de domiciliul/resedinta salariatei respective.
Dupa cum rezulta din prevederile art. 25 alin. (3) interdictia de concediere nu este aplicabila doar in cazul in care angajatorul se afla in procedura de reorganizare judiciara sau de faliment.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<