legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Transferul intreprinderii. Drepturi si obligatii 2020

transfer intreprinderedrepturi salariatitransfer contracte de munca
Transferul intreprinderii. Drepturi si obligatii 2020
Daca activitatea unei societati existente este transferata unei alte societati, salariatii (contractele individuale de munca existente) cum pot fi transferati la cea de-a doua societate fara a exista vreo zi neacoperita de prestare de serviciu? 
 
Raspunsul specialistului:
 
Codul muncii reglementeaza institutia transferului numai in ceea ce priveste transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator.
 
Astfel, in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator sunt aplicabile dispozitiile art. 173 alin. (1) din Codul muncii potrivit carora, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
 
Conform alin. (2) al aceluiasi articol, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
 
In acelasi sens sunt si prevederile art. 5 alin. (1) din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora potrivit carora, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
In cazul transferului intreprinderii, in baza actului juridic care sta la baza transferului atat cedentul cat si cesionarul fac inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor.
 
Legislatia nu reglementeaza operatiunile juridice prin care se realizeaza transferul contractelor individuale de munca. Intrucat transferul opereaza de drept, in puterea legii apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati. Cesionarul va prelua contractele individuale de munca ale salariatilor avand obligatia sa respecte drepturile si obligatiile cedentului ce decurg din aceste contracte.
 
Odata cu contractele apreciem ca vor fi transferate toate documentele din dosarul personal care au stat la baza incheierii contractului. Totodata, daca cesionarul are nevoie de anumite informatii ce nu au facut obiectul transferului, nu au fost cuprinse in contract dar se gasesc in posesia cedentului, apreciem ca aceste informatii vor fi furnizate la cerere.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transfer intreprinderedrepturi salariatitransfer contracte de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 21 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Transferul intreprinderii. Drepturi si obligatii 2020 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Aplicare OUG 132 fara inregistrare in Revisal. Incetare CIMIntrebare: In cadrul companiei se aplica masura reducerii programului de lucru conform art. 1 din OUG 132/2020. La inceputul lunii octombrie au fost salariati care au incetat din diverse motive. Pentru ei nu am transmis modificarile in Revisal conform ghidului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor in baza OUG nr. 132/2020 - art. 1 publicata de ANOFM pe site-ul inspeciei muncii pe data de 13.10.2020. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Restituire indemnizatii de casa de sanatate. TermenIntrebare: Care este termenul legal in care se da un raspuns de la CASMB referitor la recuperarea banilor de la CONCEDIILE MEDICALE si care este termenul maxim in care societatea ar trebui sa primeasca banii respectivi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]