Daca activitatea unei societati existente este transferata unei alte societati, salariatii (contractele individuale de munca existente) cum pot fi transferati la cea de-a doua societate fara a exista vreo zi neacoperita de prestare de serviciu?
Raspunsul specialistului:
Codul muncii reglementeaza institutia transferului numai in ceea ce priveste transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator.
Astfel, in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator sunt aplicabile dispozitiile art. 173 alin. (1) din Codul muncii potrivit carora, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Conform alin. (2) al aceluiasi articol, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
In acelasi sens sunt si prevederile art. 5 alin. (1) din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora potrivit carora, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
In cazul transferului intreprinderii, in baza actului juridic care sta la baza transferului atat cedentul cat si cesionarul fac inregistrari in registrul general de evidenta a salariatilor.
Legislatia nu reglementeaza operatiunile juridice prin care se realizeaza transferul contractelor individuale de munca. Intrucat transferul opereaza de drept, in puterea legii apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati. Cesionarul va prelua contractele individuale de munca ale salariatilor avand obligatia sa respecte drepturile si obligatiile cedentului ce decurg din aceste contracte.
Odata cu contractele apreciem ca vor fi transferate toate documentele din dosarul personal care au stat la baza incheierii contractului. Totodata, daca cesionarul are nevoie de anumite informatii ce nu au facut obiectul transferului, nu au fost cuprinse in contract dar se gasesc in posesia cedentului, apreciem ca aceste informatii vor fi furnizate la cerere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<