Indemnizatia de risc maternal, un drept al salariatei - PROCEDURA in cazul unui CIM pe perioada determinata

Gabriela Dita
Gabriela Dita
25 Octombrie 2024
25 Octombrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
indemnizatie concediu risc maternalconcediu risc maternal cim durata determinata
Indemnizatia de risc maternal, un drept al salariatei - PROCEDURA in cazul unui CIM pe perioada determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, in cazul in care o salariata gravida, lauza sau care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat:

 

– sa ia masurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza, sa fie evitata expunerea acesteia la riscurile evidentiate, conform recomandarii medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale;
– sau, daca modificarea temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza nu este posibila ori nu poate fi realizata din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fara riscuri pentru sanatatea ori securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina a muncii ori a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Daca insa nici repartizarea la un alt loc de munca nu este posibila, astfel incat angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariata gravida, lauza sau care alapteaza are dreptul la concediu de risc maternal.

Iata un studiu de caz relevant, cu o salariata care are un contract de munca pe o perioada de timp determinata, dar doreste sa intre in concediu de risc maternal. Specialistii de la PortalCodulMuncii explica:

"Angajata in cauza ne-a informat ca ea are formularul de concediu de risc maternal emis din 14.10.2024. Inca nu l-am primit. Am 2 situatii in care ma aflu: Situatia 1: Contractul angajatei pe perioada determinata cu norma partiala, cel de la noi, expira la data de 31.12.2024. La 31.12.2024 ea parcurge deja concediul de risc maternal.

Intrebare: Pot inceta contractul de munca cf art.56 i), expirarea termenului/ perioadei contractului, sau sunt obligata sa il prelungesc pentru ca este in risc maternal, dupa aceea va intra si in maternitate etc? Situatia 2. Aceasta salariata si-a exprimat singura dorinta de a solicita incetarea contractului pe perioada determinata de la noi, cu acordul partilor cf art. 55 b), chiar si inainte de data de 31.12.2024 (data expirarii de drept a termenului contractului). Pot inchide contractul de munca cu art. 55 b), pe baza de cerere scrisa si semnata de salariata? Am vreun risc? Se poate proceda astfel? Nu doresc sa ma expun la niciun risc, angajata respectiva chiar nu doreste sa blocheze proiectul. Va rog sa imi spuneti care din cele 2 situatii prezentate mai sus, ma pune in pozitia cea mai sigura si corecta, nu vrem sa fim expusi la niciun risc. Salariata respectiva chiar isi doreste sa inchida acest contract cat mai rapid, doreste sa stea linistita acasa."

Raspunsul specialistilor: 

Astfel, angajatorul poate acorda concediu de risc maternal numai daca:

– nu poate modifica conditiile de munca si/sau programul de lucru din motive bine intemeiate sau
– din motive justificate obiectiv nu ii poate modifica salariatei locul de munca fara riscuri pentru sanatatea sa.

Potrivit art. 21 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, cu modificarile ulterioare, angajatorul nu poate dispune concedierea salariatei care se afla in concediu de risc maternal.

Asadar, nu poate dispune concedierea dar poate inceta contractual de munca la solicitarea salariatei si il poate inceta si la expirarea duratei pentru care a fost incheiat.

Incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei gravide, lauze sau care alapteaza, din motive care au legatura directa cu starea sa, a salariatei care se afla in concediu de risc maternal, concediu de maternitate, concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 12 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati cu afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani (art. 27 alin. (1) lit. b), art. 21 O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca).
Pe durata concediului de risc maternal, salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Acordarea indemnizatiei si concediului de risc maternal nu este conditionata de un stagiu de cotizare.
Calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.

Certificatul de risc maternal trebuie sa fie vizat obligatoriu de medicul de medicina a muncii. Indemnizatia de risc maternal se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.


GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Avand in vedere ca indemnizatia pentru concediu de risc maternal este un drept al salariatei apreciem ca incetarea cu acordul partilor ar fi o incalcare a drepturilor salariatei ceea ce duce la anularea deciziei. Recomandam sa lasati contractul sa inceteze. Salariata nu presteaza activitate pe durata concediului de risc maternal asa incat nimic nu o impiedica sa ramana linistita acasa pana la expirarea duratei contractului.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]