Guvernul ofera solutii pentru a asigura standardele europene de protectie sociala cetatenilor romani care lucreaza in Italia. Memorandum in domeniul Inspectiei Muncii, incheiat cu Ministerul Muncii si Politicilor Sociale din Republica Italiana
Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a participat astazi la intalnirea de lucru a ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, cu ministrul Muncii si Politicilor Sociale din Republica Italiana, Andrea Orlando.
In cadrul discutiei de la Palatul Victoria au fost abordate mai multe teme de interes intre care raspunsul Uniunii Europene la conflictul din Ucraina si sprijinul acordat refugiatilor, propunerea de directiva privind salariile minime precum si cea privind imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucrul pe platforme. De asemenea, discutiile au vizat si economia sociala, extinderea masurilor sure in gestionarea tranzitiei verzi si digitale si formarea profesionala si recalificarea lucratorilor, cu referire in special la forta de munca angajata de companiile italiene din Romania.
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
“Diurna legala in Romania si in strainatate”,
detalii aici >>>
La finalul intalnirii, cei doi ministri ai muncii au semnat Memorandumul de intelegere privind colaborarea si schimbul de informatii in domeniul Inspectiei Muncii, informeaza Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Documentul are ca scop imbunatatirea cooperarii intre autoritatile de control si monitorizare romane si italiene cu privire la prevenirea si combaterea practicilor ilegale din domeniul detasarii transnationale, muncii nedeclarate si plasarii ilegale, inclusiv in context sezonier. De asemenea, prin semnarea memorandumului se urmareste promovarea si asigurarea unei aplicari corecte a legislatiei nationale si a legislatiei europene in scopul protectiei drepturilor lucratorilor care muncesc pe teritoriul celor doua state, tinand cont si de conditiile specifice create de pandemia de Covid - 19.
Documentul mai stabileste punctele de contact pentru eficientizarea comunicarii reciproce, prevede derularea unor actiuni de informare adresate atat lucratorilor, cat si angajatorilor stabiliti intr-un stat care doresc sa presteze servicii in celalalt stat si efectuarea de inspectii concertate sau comune, precum si realizarea schimbului de informatii si de documente necesare intre autoritatile competente din cele doua state.
”In centrul preocuparilor Guvernului se afla cetateanul roman, indiferent unde se afla el. Datoria noastra este sa oferim solutii pentru a asigura standardele europene de protectie sociala cetatenilor romani care lucreaza in Italia - si aici discutam de peste un milion de persoane, precum si in alte state europene. Avem in vedere drepturile salariale, de pensie, precum si cele care tin de siguranta muncii. Comunitatea de romani din Italia si cea de italieni din Romania sunt punti de legatura intre tarile noastre, care se bucura si de relatii economice consistente, aflate pe un trend de consolidare”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciuca.
“Memorandumul semnat astazi reprezinta un pas important in consolidarea cooperarii romano-italiene in domeniul muncii si in acelasi timp cred ca este extrem de important pentru lucratorii romani din Italia, dar si pentru lucratorii italieni din Romania. Am stabilit cu domnul ministru ca prin Autoritatea Europeana a Muncii, institutie infiintata in anul 2019 datorita finalizarii unui dosar extrem de important in perioada Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, echipe mixte de inspectori din Italia si Romania sa participe la grupuri de lucru de profesionalizare si armonizare a conditiilor de lucru si a legilor din cele doua tari, astfel incat, la controalele mixte care se vor desfasura si in Italia, si in Romania, sa ne fie mult mai usor. Un alt aspect important stabilit astazi vizeaza cooperarea in ceea ce priveste certificarea si confirmarea stagiilor de cotizare ale cetatenilor romani care lucreaza in Italia. Am stabilit sa lucram impreuna pentru a scurta cat mai mult timpul de asteptare al cetatenilor care au dreptul la pensie, iar noi sa ne straduim si mai mult pentru a le deschide cat mai rapid acest drept”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, domnul Marius Budai.
Lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate prezinta 37 de situatii controversate privind stabilirea diurnei in diverse cazuri de detasare sau delegare!
Va oferim ACUM solutiile propuse de specialistii in domeniu, pentru cele mai frecvent intalnite situatii generate de detasare, delegare, diurna,
VEZI AICI >>>
La randul sau, ministrul Muncii si Politicilor Sociale din Republica Italiana, Andrea Orlando, a apreciat ca Memorandumul semnat la Bucuresti este un instrument pretios care va permite inspectoratelor de munca din cele doua tari sa intensifice colaborarea pentru intarirea protectiei muncii lucratorilor si siguranta la locul de munca.
”Este necesara cooperarea prin schimbul de informatii si de bune practici in cadrul inspectiei muncii pentru a asigura protectia eficienta a lucratorilor detasati de pe teritoriul unuia dintre statele noastre pentru a desfasura activitati pe teritoriul celuilalt. Este esentiala cooperarea activa in domeniul prevenirii si combaterii muncii nedeclarate, a detasarii transnationale false a lucratorilor, a plasarii ilegale a fortei de munca si, in general, a incalcarilor drepturilor lucratorilor. Interesul guvernelor noastre este de a proteja si de a facilita libera circulatie a lucratorilor, asigurand in acelasi timp protectia drepturilor acestora, a conditiilor de munca, legalitatea relatiilor contractuale. Sunt sigur ca in viitor, datorita intelegerii pe care o semnam astazi, de fiecare data cand inspectorii nostri vor resimti necesitatea de a lucra impreuna pentru a asigura o mobilitate echitabila si demna, putem cu totii sa fim disponibili si sa ne intarim capacitatile pentru a combate fenomenele de frauda si abuzuri, de munca nedeclarata si de exploatare”, a declarat ministrul Muncii si Politicilor Sociale din Republica Italiana, Andrea Orlando.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<