Informarea casei de pensii cu privire la PENSIA anticipata - care vor fi consecintele imediate?

pensie anticipata casa de pensiiinformare casa de pensiiindemnizatia medicala de casa de sanatate
Informarea casei de pensii cu privire la PENSIA anticipata - care vor fi consecintele imediate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un angajat X al societatii prezinta in data de 10.02.2023, pentru a treia luna consecutiv, certificat medical pentru perioada 01.02.2023-28.02.2023. In data de 20.02.2023, trimite pe adresa de email a societatii o informare (adresa) emisa de Casa Nationala de Pensii Publice, in care se comunica angajatorului ca angajatului X i s-a emis decizia de admitere privind acordarea de pensie anticipata partiala, data emiterii deciziei fiind 30.01.2023. 1. Cu ce data inceteaza CIM pentru angajatul X ? Cu ce articol din Codul muncii? 2. Ce se intampla cu certificatul medical pentru luna februarie 2023?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 56 alin. (1) din Codul muncii:
 
Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
 
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
 
Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>> 
 
Conform alin. (2) al aceluiasi articol:
 
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
 
Astfel, prevederile art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii stabilesc ca, contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie anticipata/anticipata partial. Acest text din Codul muncii nu reglementeaza cine comunica decizia de pensia salariatului, asa incat contractul individual de munca inceteaza si atunci cand decizia de pensie este comunicata angajatorului de casa de pensii.
 
Aceasta inseamna ca la momentul comunicarii deciziei, fie de salariat, fie de casa de pensii, contractul individual de munca inceteaza indiferent de vointa partilor.
 
Informarea casei de pensii consideram ca reprezinta comunicarea deciziei de pensie intrucat art. 56 (1) lit. c) din Codul muncii are in vedere sa se comunice angajatorului faptul ca salariatul beneficiaza de pensie si a dobandit calitatea de pensionar.
 
Intrucat textul nu distinge dupa cum comunicarea este facuta de angajator sau de casa de pensii, consideram ca la data informarii facuta de casa de pensii sau de catre salariat, contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Incetarea contractului individual de munca la comunicarea deciziei de pensie anticipata reprezinta o incetare de drept astfel incat aceasta incetare are loc in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii chiar daca salariatul la data comunicarii se afla in concediu medical avand in vedere dispozitiile art. 49 alin. (5) si (6) din Codul muncii:
 
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
 
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Potrivit art. 32 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.
 
Potrivit art. 75 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005, drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut anterior situatiei de incetare a activitatii angajatorului sau inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, contractul de administrare ori de management sau daca a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
Astfel, indemnizatia de incapacitate temporara de munca este preluata in plata de casa de sanatate doar in situatia in care expira contractul individual de munca incheiat pe durata determinata sau in situatia in care isi inceteaza activitatea angajatorul.
 
In situatia pensionarii, legislatia nu prevede ca se preia in plata indemnizatia medicala de casa de sanatate. Prin urmare, angajatorul plateste indemnizatia pana la data incetarii contractului individual de munca. Angajatorul va mentiona pe certificatul medical la rubrica observatii faptul ca a incetat contractul individual de munca. Salariatul beneficiaza de pensie anticipata incepand cu data incetarii contractului individual de munca.

Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie anticipata casa de pensiiinformare casa de pensiiindemnizatia medicala de casa de sanatate

Data aparitiei: 24 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Informarea casei de pensii cu privire la PENSIA anticipata - care vor fi consecintele imediate? Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]