Intrebare: In cazul in care doua societati din cadrul grupului fuzioneaza, cum vor fi transferati angajatii pe cealalta societate? In ce temei le inceteaza CIM pe vechea societate si in ce baza li se va face noul CIM ? Sau se va face doar un act aditional prin care se modifica denumirea societatii?
Raspuns: Fuziunea societatilor comerciale se realizeaza fie prin absorbirea unei societati de catre o alta societate, fie prin contopirea a doua sau mai multe societati comerciale. In cazul fuziunii prin absorbtie societatea care absoarbe dobandeste atat drepturile, cat si obligatiile celei absorbite, in timp ce in cazul fuziunii prin contopire se constituie o noua societate comerciala, iar obligatiile vechilor societati se transfera celei noi infiintate.
In speta intelegem ca se produce o fuziune prin absorbtie, societatea absorbita incetand prin urmare sa existe. Potrivit art. 1 din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, prevederile prezentei legi reglementeaza conditiile in care se realizeaza protectia drepturilor de care beneficiaza salariatii, prevazute in contractele individuale de munca si in contractul colectiv de munca aplicabil, in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora catre un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni, potrivit legii. In conformitate cu art. 173 alin. (1) din Codul muncii , republicat, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului, iar alin. (3) stabileste ca transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar. Odata cu fuziunea societatilor comerciale se produce si transferul colectiv al salariatilor in virtutea legii, la data fuziunii avand loc si transferul salariatilor de la cedent (societatea absorbita) la cesionar (societatea absorbanta). Asadar, transferul are loc de drept prin simplul efect al fuziunii. Prin urmare drepturile si obligatiile salariatilor societatii absorbite (cedent), care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului vor fi transferate integral societatii absorbante (cesionar).
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa aceasta modificare a CIM intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul colectiv opereaza in virtutea legii si nu reprezinta manifestarea de vointa a celor doua parti la incheierea contractului individual de munca.
Astfel, in cazul transferului contractul individual de munca al salariatului societatii absorbite (cedente) nu inceteaza, ci va fi transferat societatii absorbante (cesionare) care devine noul angajator in temeiul contractului de fuziune incheiat intre cele doua societati comerciale care trebuie sa contina si mentiuni in privinta salariatilor transferati.
Avand in vedere cele mentionate, apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, motiv pentru care apreciem ca nu este necesara incheierea unor noi contracte individuale de munca sau a unor acte aditionale la CIM in privinta salariatilor transferati.
Desi HG 500/2011 nu cuprinde dispozitii speciale in ceea ce priveste inregistrarea si transmiterea prin ReviSal a salariatilor transferati colectiv, atat societatea cedenta, cat si societatea cesionara au obligatia completarii si transmiterii registrului cu elementele prevazute de art. 3 alin. (2) din HG 500/2011. Astfel, transferul colectiv va trebui reflectat in registrele electronice de evidenta al salariatilor atat in cazul societatii cedente (societatea absorbita), cat si in acela al societatii cesionare (societatea absorbanta). Societatea cedenta va inscrie operatiunea transferului colectiv precum o incetare de CIM. Astfel, va inregistra incetarea contractelor individuale de munca - din campul Temei incetare contract va selecta alt temei, iar in campul Explicatie va mentiona: transfer efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii, republicat.
Societatea cesionara va deveni de la data a producerii efectelor fuziunii noul angajator al salariatului transferat, fapt pentru care va inregistra in registrul electronic salariatii transferati ca noi salariati ai acestuia cu toate drepturile din contractele individuale de munca cedate de societatea absorbita. Astfel, va inregistra in ReviSal salariatii transferati ca noi salariati, inscriind in campul Data incepere activitate data efectiva a transferului efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii . In campul Alte detalii/informatii contract cesionarul va face mentiuni privind transferul efectuat si actul juridic pe baza caruia s-a realizat transferul colectiv al salariatilor.