"Urmeaza sa fuzionam cu o societate, ce acte se intocmesc pt salariati si ce se intampla cu Revisalul? Se fac notificari, acte aditionale la CIM? In Revisal modific denumirea noii societati sau fac transfer la noua societate? Noua societate va pastra denumirea societatii noastre, dar am inteles ca noi vom fi cei preluati de noua societate."
Raspunsul specialistilor:
Fuziunea prin absorbtie presupune transferul colectiv, care este o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul drepturilor care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, are loc prin efectul legii independent de vointa cedentului sau a cesionarului.
Modificari esentiale in ReviSal! A aparut versiunea 6.0.9
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal, detalii AICI >>>
Avand in vedere cele mentionate, apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati.
In registrul general de evidenta a salariatilor accesati butonul MUTARE CONTRACTE apoi accesati TRANSFER CONTRACTE. Programul va pune urmatoarea intrebare:
Operatia permite transferarea de contracte din registrul angajatorului cedent, contracte care fac obiectul unui transfer de intreprindere in baza Legii 67/2006.
Doriti sa continuati? Raspundeti DA
Apoi selectati contractele care se transfera prin dublu click. Accesati CONTINUARE.
Completati datele transferului.
Programul va recomanda sa efectuati backup.
Se recomanda efectuarea unui backup al baze de date inainte de efectuarea operatiei.
Doriti sa efectuati operatia de backup?
Angajatorul la care sunt transferati salariati ii preia in registrul general de evidenta a salariatilor prin operatia Preluare.
In consecinta, nu se intocmesc documente HR in cazul transferului intreprinderii. Documentul care sta la baza transferului este actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati in baza caruia se fac inregistrari in Revisal.
Conform art. 173 alin. (1) din Codul muncii, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Astfel, transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor.
Avand in vedere cele mentionate, apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati.
Actul aditional se intocmeste ori de cate ori se modifica un element al contractului individual de munca cu exceptia situatiei in care modificarea este prevazuta in mod expres de lege asa cum se prevede la art.17 alin. (5) din Codul muncii.
Or, in cazul transferului colectiv, modificarea, asa cum am aratat, are loc prin efectul legii. Cele doua parti ale contractului individual de munca nu hotarasc de comun acord modificarea angjatorului asa incat apreciem ca nu se incheie acte aditionale.
Se poate intocmi o nota in care sa se faca mentiune despre transfer care sa fie pastrata la dosarul personal.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la Portal Salarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pensie invaliditate sau pensie persoana cu handicapIntrebare: Referitor la raspunsul oferiti ,, Conditii pensionare certificat handicap accentuat. valabil la 22 Feb 2025, pentru care va multumesc va informez ca am varsta de 53 ani in martie 2025, certificatul meu de handicap ACCENTUAT este permanent din 21.01.2008, dar primul meu certificat de handicap gradul II Cum era atunci il am din 1993 (perioada in care eram student, studii terminate la zi cu diploma am adeverinta si foaie matricola), data ivirii pe acel certificat (erau revizuite la 1 an ) este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie anticipata. Conditii.Intrebare: O salariata nascuta in aprilie 1967 cu o vechime totala de 37 ani si 6 luni, din care 11 ani si 10 luni lucrati in grupa a II a munca, se poate pensiona anticipat la varsta de 58 ani ? Daca da, adaosul de vechime de la cei 11 ani si 10 luni (adica 3 ani si 7 luni) se adauga la vechimea totala, in final sa aiba o vechime de 40 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<