Studiu de caz: Transferul colectiv in urma fuziunii si modificarea CIM

fuziune societatetransfer salariatiCIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 14.09.2011

O societate cu 40 de salariati fuzioneaza cu o alta societate care detine un singur angajat. Angajatul in cauza va deveni, in urma fuziunii, salariat al societatii cu cei 40 de angajati. In aceste conditii, va trebui societatea in cauza sa intocmeasca un nou contract individual de munca? De asemenea, va trebui mentionata in CIM fuziunea celor doua societati?

Fuziunea societatilor comerciale se realizeaza fie prin absorbirea unei societati de catre o alta societate, fie prin contopirea a doua sau mai multe societati comerciale. Potrivit art. 238 alin. (1) din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fuziunea este operatiunea prin care:

a)una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatii sau societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbanta si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate; sau

b)mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei societati pe care o constituie, in schimbul repartizarii catre actionarii lor de actiuni la societatea nou-constituita si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate.

In cazul fuziunii prin absorbtie societatea care absoarbe dobandeste atat drepturile, cat si obligatiile celei absorbite. In cazul fuziunii prin contopire se constituie o noua societate comerciala, iar obligatiile vechilor societati se transfera celei noi infiintate. Din speta deducem ca fuziunea s-a realizat prin absorbtia societatii cu un salariat de catre societatea cu 40 de salariati.

Potrivit art. 1 din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, prevederile prezentei legi reglementeaza conditiile in care se realizeaza protectia drepturilor de care beneficiaza salariatii, prevazute in contractele individuale de munca si in contractul colectiv de munca aplicabil, in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora catre un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni, potrivit legii.

In conformitate cu art. 173 alin. (1) din Codul muncii, republicat, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului, iar alin. (3) stabileste ca transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar. Asadar, odata cu transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora ce are loc in baza fuziunii societatilor comerciale, in privinta salariatului societatii absorbite, se considera ca preluarea acestuia de catre societatea absorbanta trebuie sa se realizeze in conditiile si limitele stabilite de normele legale privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia stabilite prin art. 173 si 174 din Codul muncii, republicat, si dezvoltate de Legea 67/2006.

Din punct de vedere al operatiunilor juridice care trebuie realizate pentru schimbarea angajatorului in baza transferului, legislatia este lacunara, iar opiniile exprimate diferite. Se considera ca transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa aceasta modificare a CIM intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul colectiv opereaza in virtutea legii si nu reprezinta manifestarea de vointa a celor doua parti la incheierea contractului individual de munca.

Astfel, in cazul transferului contractul individual de munca al salariatului societatii absorbite (cedente) nu inceteaza, ci va fi transferat societatii absorbante (cesionare) care devine noul angajator in temeiul contractului de fuziune incheiat intre cele doua societati comerciale care trebuie sa contina si mentiuni in privinta salariatilor transferati. Prin urmare, se considera ca drepturile si obligatiile privind salariatii la data transferului sunt transferate cesionarului in virtutea legii, fara a mai fi nevoie de incheierea unui contract individual de munca cu societatea cesionara, iar pentru reflectarea transferului intervenit se considera ca utila intocmirea unei decizii prin care se constata aceasta modificare a angajatorului in baza fuziunii societatilor comerciale.

De asemenea, atat societatea cedenta, cat si societatea cesionara au obligatia completarii si transmiterii registrului cu elementele prevazute de art. 3 alin. (2) din HG 500/2011. Astfel, acest transfer va trebui reflectat in registrele electronice de evidenta al salariatilor atat in cazul societatii cedente (societatea absorbita), cat si in acela al societatii cesionare (societatea absorbanta), societatii cedente incetandu-i calitatea de angajator la data transferului, iar societatea cesionara devenind de la aceeasi data noul angajator al salariatului transferat, fapt pentru care se apreciaza ca va inregistra in registrul electronic salariatul transferat ca un nou salariat al acestuia cu toate drepturile din contractul individual de munca al salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fuziune societatetransfer salariatiCIM

Data aparitiei: 13 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Transferul colectiv in urma fuziunii si modificarea CIM Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]