Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil?

desfiintare post salariata cccrevenire salariata cccdesfiintarea postului
Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O salariata revine din concediu crestere copil mai devreme cu o luna, tatal urmand sa beneficieze de ultima luna de concediu crestere copil. Potrivit prevederilor art. 60 alin.(1) lit. e) din Codul muncii si ale art. 25 alin. (2) din OUG nr.111/2010, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie. Interdictia se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. Firma si-a restrans activitatea si ii desfiinteaza postul este posibil acest lucru? Salariata nefiind in plata stimulentului de insertie."
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 25 din OUG 111/2010 astfel cum a fost modificat prin OUG 26/2021:
 
Art. 25
 
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) si la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in vârsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) si (2);
c) salariatei/salariatului care se afla in concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii, si nici in situatiile prevazute la art. 90 alin. 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In cazul persoanei indreptatite care are calitatea de salariat si care se intoarce la activitatea profesionala pentru a obtine stimulentul de insertie acordat in conditiile art. 7, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.
(5) Este interzis angajatorului sa restrictioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de insertie, daca aceasta/acesta si-a indeplinit obligatia prevazuta la alin. (4).
Constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de catre angajator a prevederilor art. 25 (art. 26 alin. (2) din OUG 111/2010).
 
Totodata, conform art. 10 alin. (3) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, astfel cum a fost modificat prin OUG 57/2022:
 
Art. 10
(3) Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei sau unui barbat, pe motiv ca a solicitat sau a efectuat concediul pentru cresterea copiilor, concediul paternal, concediul de ingrijitor ori ca si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare in sensul prezentei legi.
 
In concluzie, salariata revenita din concediu crestere copil nu poate fi concediata decat daca angajatorul intra in reorganizare judiciara sau in faliment.
 
Un raspuns valabil la data de 15.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
desfiintare post salariata cccrevenire salariata cccdesfiintarea postului

Data aparitiei: 03 August 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil?Desfiintarea postului unei salariate aflate in CCC. Este posibila aceasta actiune? Ce se intampla cu stimulentul de insertie?Desfiintarea unui post in cazul unei salariate care se afla in plata stimulentului de insertie. Exista vreo modalitate LEGALA?

Mai multe articole despre desfiintare post salariata ccc
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]