Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
03 August 2022
03 August 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
desfiintare post salariata cccrevenire salariata cccdesfiintarea postului
Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O salariata revine din concediu crestere copil mai devreme cu o luna, tatal urmand sa beneficieze de ultima luna de concediu crestere copil. Potrivit prevederilor art. 60 alin.(1) lit. e) din Codul muncii si ale art. 25 alin. (2) din OUG nr.111/2010, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie. Interdictia se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. Firma si-a restrans activitatea si ii desfiinteaza postul este posibil acest lucru? Salariata nefiind in plata stimulentului de insertie."
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 25 din OUG 111/2010 astfel cum a fost modificat prin OUG 26/2021:
 
Art. 25
 
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) si la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in vârsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) si (2);
c) salariatei/salariatului care se afla in concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii, si nici in situatiile prevazute la art. 90 alin. 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In cazul persoanei indreptatite care are calitatea de salariat si care se intoarce la activitatea profesionala pentru a obtine stimulentul de insertie acordat in conditiile art. 7, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.
(5) Este interzis angajatorului sa restrictioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de insertie, daca aceasta/acesta si-a indeplinit obligatia prevazuta la alin. (4).
Constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea de catre angajator a prevederilor art. 25 (art. 26 alin. (2) din OUG 111/2010).
 
Totodata, conform art. 10 alin. (3) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, astfel cum a fost modificat prin OUG 57/2022:
 
Art. 10
(3) Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei sau unui barbat, pe motiv ca a solicitat sau a efectuat concediul pentru cresterea copiilor, concediul paternal, concediul de ingrijitor ori ca si-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare in sensul prezentei legi.
 
In concluzie, salariata revenita din concediu crestere copil nu poate fi concediata decat daca angajatorul intra in reorganizare judiciara sau in faliment.
 
Un raspuns valabil la data de 15.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

ARTICOLE SIMILARE

Desfiintarea postului unei salariate aflate in CCC. Este posibila aceasta actiune? Ce se intampla cu stimulentul de insertie?Desfiintarea unui post in cazul unei salariate care se afla in plata stimulentului de insertie. Exista vreo modalitate LEGALA?Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil?

Mai multe articole despre desfiintare post salariata ccc

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]