Salariat din familie monoparentala. Poate refuza munca de noapte?

salariat familie monoparentalamunca de noapte
Salariat din familie monoparentala. Poate refuza munca de noapte?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avand in vedere art. 128 din Codul muncii prin care persoana din familie monoparentela nu poate fi obligata sa presteze ore in timpul noptii, este o interdictie sau angajatul poate presta in continuare munca in timpul noptii atat timp cat nu solicita schimbarea programului? Ce documente sunt necesare pentru a dovedi ca face parte din familie monoparentala? In cazul in care in certificatul de divort copilul are program doua saptamani la tata si 2 saptamani la mama, poate fi considerata familie monoparentala? Care este definitia familiei monoparentale?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art.128 alin. (2) din Codul muncii: „(2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, precum si persoana singura din familia monoparentala nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Familiile monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care isi asuma responsabilitatea de a creste si a ingriji copiii. In aceste familii, adesea parintele se confrunta cu provocari financiare si logistice in incercarea de a-si indeplini rolul de parinte si de a-si asigura traiul zilnic. Cu toate acestea, ocuparea unui Ioc de munca care presupune ture de noapte poate fi un dezavantaj pentru parinte si copii.
 
Exista o serie de motive pentru care un parinte dintr-o familie monoparentala nu ar trebui sa fie obligat sa lucreze in ture de noapte. Printre acestea se numara:
 
- siguranta copilului pe timp de noapte, care ramane fie in grija unei persoane, fie singur in casa; posibilitatea ca parintele sa nu poata acorda copiilor suficienta atentie si ingrijire in timpul zilei, din cauza oboselii acumulate in urma turelor de noapte;
- dificultatea de a imbina programul de lucru cu obligatiile familiale, cum ar fi ingrijirea copiilor sau participarea Ia activitati scolare si sociale;
- impactul asupra relatiei parinte-copil, care poate fi afectata de faptul ca parintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitatile copilului in mod regulat.
 
Definitiile de la art. 6 alin. (l) lit. c) si d) din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, definesc familia monoparentala ca fiind familia formata din persoana singura si copilul/copiii aflati in intretinere, in varsta pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani pentru cei care urmeaza o forma de invatamant - cursuri de zi, organizata potrivit legii, si care locuiesc si gospodaresc impreuna, iar persoana singura din familia monoparentala ca fiind:
 
- persoana care este necasatorita;
- este vaduva;
- este divortata;
- al carei sot/sotie este declarat/declarata decedat/decedata prin hotarare judecatoreasca;
- al carei sot/sotie se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare;
- al carei sot/sotie este arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;
- nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prevazute la pct. 1-5;
- a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una dintre situatiile prevazute la pct. 1-5".
 
Din analiza demersului legislativ observam ca nu rezulta care sunt efectele juridice ale modificarii preconizate asupra contractelor de munca individuale incheiate pana la data intrarii in vigoare a modificarii legislative, dat fiind faptul ca nerespectarea prevederii propuse atrage sanctionarea angajatorului potrivit art. 260 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii:
 
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
 
In acest sens, Codul muncii a fost modificat, astfel incat lista celor ce nu pot fi obligati sa lucreze noaptea sa se modifice cu noua categorie. In prezent, Codul muncii stipuleaza aceeasi interdictie si in cazul femeilor gravide, a lauzelor, precum si a mamicilor care alapteaza.
 
Asadar, incepand cu data de 3 iunie 2024, persoana singura din familia monoparentala nu poate fi obligata sa presteze munca de noapte, conform modificarilor aduse de Legea nr. 161/2024 la articolul 128 alineatul (2) din Codul Muncii.
 
Aceasta schimbare legislativa reprezinta un pas important in protectia drepturilor lucratorilor care au responsabilitati parentale unice, recunoscand provocarile pe care le pot intampina in echilibrarea obligatiilor profesionale cu cele familiale.
Aceasta initiativa legislativa - Legea 161/2024 a modificat Codul Muncii pentru a include explicit reprezentantii familiilor monoparentale printre persoanele care nu pot fi obligate sa lucreze in program de noapte.
 
Astfel, se asigura un cadru legal care sa ofere sprijin si protectie adecvata pentru aceste categorii vulnerabile de angajati, recunoscand necesitatea de a le oferi conditii de munca care sa tina cont de nevoile lor speciale in perioadele sensibile ale vietii, cum ar fi perioada de sarcina, de nastere si de ingrijire a copilului mic.
 
„Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, precum si persoana singura din familia monoparentala nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
Aceste categorii de persoane nu pot fi obligate sa faca ture de noapte."
 
Astfel, parintii care au primit custodia copiilor la divort nu vor fi nevoiti sa presteze munca de noapte. Este alegerea persoanelor vizate de lege, ele neputand fi obligate pentru efectuarea orelor de noapte.
 
Custodia comuna legala inseamna ca ambii parinti continua sa colaboreze privitor la deciziile importante din viata copilului, fara ca vreunul dintre ei sa ia de unul singur deciziile majore. Totusi, chiar daca amandoi detin custodia minorului, acesta locuieste majoritar la unul dintre parinti, numit parinte custodian rezident sau, pe scurt, parinte rezident, el se ocupa preponderent de ingrijirea zilnica a copilului.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariat familie monoparentalamunca de noapte

Data aparitiei: 18 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariat din familie monoparentala. Poate refuza munca de noapte? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de repaus saptamanal si in zi de sarbatoare legalaIntrebare: Avem un depozit cu vanzare en-gross, cu 3 salariati, in cadrul unui Centru comercial care are program L-V 9:00-17:00 si Sambata 9:00-14:00.Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu, modul de acordare al zilelor libere pentru fiecare caz in parte: 1. Salariatul 1 a lucrat sambata pe 22.06.2024 si luni 24.06.2024 (liber national) si primeste liber platit in zilele de 25 si 26.06.2024 plus sporul de weekend. Este suficient sau se considera cele 2 zile libere doar pt. ziua de weekend lucrata si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Tichetele de masa se acorda numai la functia de bazaIntrebare: Va rugam sa ne spuneti daca un salariat incadrat cu norma intreaga si functie de baza la societatea X, si incadrat cu contract de munca cu timp partial la societatea Y, poate beneficia de tichete de masa de la societatea Y?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]