Transferul salariatilor cu CIM suspendat pentru CCC. Sfatul specialistului

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Martie 2021
24 Martie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
transfer salariati cim suspendatsuspendare contract de muncaconcediu crestere copild 112
Transferul salariatilor cu CIM suspendat pentru CCC. Sfatul specialistului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“In situatia transferului angajatilor din societatea existenta la o alta societate, cum se procedeaza cu contractele individuale de munca ale angajatilor care, la data transferului, au contractul individual de munca suspendat (fiind in CCC)?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Astfel, angajatii nu pot fi transferati in perioada concediului pentru crestere copil deoarece toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca sunt suspendate. Aceasti salariati vor fi transferati dupa incetarea suspendarii contractului individual de munca.
 
Conform art. 173 alin. (2) din Codul muncii si art. 5 alin. (1) din Legea 67/2006, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
 
In consecinta, vor fi transferate cesionarului si drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca inclusiv din contractele a caror executare este suspendata. Dupa incetarea suspendarii, contractele individuale de munca isi reiau cursul, salariatii avand obligatia de a presta activitate pentru noul angajator (cesionarul) iar acesta are obligatia de a le acorda toate drepturile stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca.
 
Documentul care sta la baza transferului este actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati in baza caruia se fac inregistrarile in registrul general de evidenta a salariatilor. Cesionarul va prelua contractul individual de munca al salariatilor avand obligatia sa respecte drepturile si obligatiile cedentului ce decurg din aceste contracte la data la care societatea intra in posesia rezolutiei de la registrul comertului dar transferul va avea loc dupa incetarea suspendarii contractului individual de munca.
 
In D112 va fi inregistrata pe toata durata existentei societatii.
 
O alta solutie ar fi, sa incetati suspendarea la solicitarile salariatilor, operati transferul iar salariatii vor putea solicita suspendatea CIM pentru concediu crestere copil, pe noua societate.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]