legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Durata maxima a timpului de lucru. Cum calculam?

09 Iulie 2013
09 Iulie 2013
Contract de Muncadurata maxima48 de oretimp de muncanorma intreaga
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos care sunt lunile care intra in calculul mediei orelor de munca prevazuta la art. 111 (2) din Codul muncii si daca vom tine cont la calcul de luna curenta si de ultimele trei luni. Totodata, vom stabili daca se reface acest calcul lunar pentru a nu depasi 48 de ore pe saptamana si daca in luna ianuarie luam in calcul ocrombrie + noiembrie + decembrie.

Solutia consultantului:
Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

La art. 114 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
 

Asadar, salariatii pot presta munca suplimentara fara a depasi 8 ore pe saptamana ceea ce inseamna 48 de ore saptamanal.


Durata maxima de 48 de ore poate fi depasita, in mod exceptional, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

De exemplu, daca in saptamana 4 - 10 februarie 2013 un salariat presteaza 50 de ore, angajatorul sau are timp pana la data de 10 iunie 2013 pentru a gasi o saptamana in care sa ii solicite salariatului prestarea unui timp de munca (durata normala si ore suplimentare) de maximum 46 de ore. Altfel spus, in intervalul 4 februarie - 4 iunie 2013, media orelor lucrate este de maximum 48 de ore.
 


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]