Vom stabili mai jos care sunt lunile care intra in calculul mediei orelor de munca prevazuta la art. 111 (2) din Codul muncii si daca vom tine cont la calcul de luna curenta si de ultimele trei luni. Totodata, vom stabili daca se reface acest calcul lunar pentru a nu depasi 48 de ore pe saptamana si daca in luna ianuarie luam in calcul ocrombrie + noiembrie + decembrie.
Solutia consultantului:
Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
La art. 114 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Asadar, salariatii pot presta munca suplimentara fara a depasi 8 ore pe saptamana ceea ce inseamna 48 de ore saptamanal.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Durata maxima de 48 de ore poate fi depasita, in mod exceptional, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
De exemplu, daca in saptamana 4 - 10 februarie 2013 un salariat presteaza 50 de ore, angajatorul sau are timp pana la data de 10 iunie 2013 pentru a gasi o saptamana in care sa ii solicite salariatului prestarea unui timp de munca (durata normala si ore suplimentare) de maximum 46 de ore. Altfel spus, in intervalul 4 februarie - 4 iunie 2013, media orelor lucrate este de maximum 48 de ore.