Angajatul cu mai multe CIM la acelasi angajator poate sa isi ia concediu de odihna pe o singura functie?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Iulie 2016
01 Iulie 2016
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediu odihnacim cu timp partialcumul de functii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariatul cumulard este cel care realizeaza cumul de functii la acelasi angajator sau la angajatori diferiti. In baza dreptului de care dispune prin lege, orice salariat poate incheia doua sau mai multe contracte individuale de munca cu acelasi angajator.

Asadar, cu exceptia cazurilor in care legea prevede incompatibilitati pentru cumulul de functii, o persoana poate acumula mai multe functii la acelasi angajator, pe baza mai multor contracte de munca. Aceste contracte de munca pot fi cu norma intreaga sau cu jumatate de norma.

In ceea ce priveste concediul de odihna, se pune intrebarea daca un salariat isi poate lua concediu doar pe una dintre functii si sa continue sa isi indeplineasca, in acelasi timp, cealalta functie, daca doreste acest lucru.

Trebuie sa retinem ca, asa cum beneficieaza de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile detinute, angajatul beneficiaza si de dreptul la concediu pentru fiecare contract individual de munca.
Art 44. din Codul Muncii stabileste faptul ca dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Asadar, concediul de odihna anual platit este un drept care sa acorda salariatului indiferent daca acesta este angajat cu un singur CIM sau daca detine o functie de baza si o functie cu timp partial.

Va reamintim ca prin abrogarea articolului 145 din Codul Muncii prin aprobarea OUG 65/2005, concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza in functie de norma de munca. Asadar, salariatii cu CIM cu norma partiala au dreptul la CO asa cum a fost negociat in CIM, indiferent de timpul efectiv lucrat.

Prin urmare, salariatul cu mai multe contracte individuale de munca incheiate la acelasi angajator nu poate sa isi ia concediu de odihna doar pe una dintre functii.
In aceasta situatie, concediul de odihna se acorda concomitent la functia de baza si la functia ocupata prin cumul.

Nu uitati faptul ca dreptul la concediul de odihna nu se poate cesiona, nu poate fi limitat si nu poate constitui obiectul renuntarii din partea angajatului.



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]