Norme actuale: Inadmisibilitatea incheierii CIM pentru 3 zile

06 Septembrie 2012
06 Septembrie 2012
Codul munciiCIMinadmisibilitatea incheierii CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura poate fi incheiat un contract individual de munca pe perioada determinata pentru trei zile.

Raspuns:

Potrivit art. 82 alin. (1) din Codul muncii prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1) din Codul muncii , angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.

Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungi, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari in conditiile prevazute de art. 83 din Codul muncii .

Codul muncii stabileste numai o durata maxima a contractului individual de munca (CIM) incheiat pe durata determinata, nu si una minima.

Insa, potrivit Ordinului nr. 64/2003 din 28/02/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, unul din elementele acestui contract este salariul de baza lunar.
Astfel, la lit.j) pct.1 din modelul contractului individual de munca, angajatorul are obligatia sa inscrie:
"J. Salarizare
1. Salariul de baza lunar este de .................... lei, din care:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
c) alte adaosuri ........................................;"

La art. 2 alin.(1) din ordinul mentionat se prevede ca, "contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat va cuprinde in mod obligatoriu elementele prevazute in modelul-cadru."

In consecinta, in contractul individual de munca (CIM), salariul nu poate fi stabilit pe zile, ci numai lunar. De aici se trage concluzia ca durata contractului individual de munca (CIM) nu poate fi mai mica de 1 luna.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]