Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
In contextul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani.
Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
"Avem angajati care urmeaza sa iasa la pensia pentru limita de varsta in urmatoarele luni, atat femei cat si barbati. Persoanele in cauza doresc sa lucreze in continuare la noi, iar societatea doreste sa continuie colaborarea cu ei ca si salariati si dupa iesirea la pensie ale persoanelor in cauza. Care este procedura pe care trebuie sa o respect cand pesoanele in cauza ajung la varsta de pensionare atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, in mod exceptional nu inceteaza de drept contractul de munca al salariatei care, cu 30 de zile anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, solicita in scris continuarea activitatii.
Indeplinirea conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare se verifica in Anexa nr. 5 din Legea 263/2010.
In prezent, iulie 2022, pentru femei stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 10 luni iar varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 10 luni iar pentru barbati incepand din martie 2015 stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
Stagiul minim de cotizare si pentru femei si pentru barbati este de 15 ani.
Astfel, femeilor care indeplinesc cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare, adica varsta de 61 de ani si 10 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani, le inceteaza de drept contractul de munca.
Barbatilor le inceteaza de drept contractul de munca la indeplinirea cumulativa a varstei standard de pensionare de 65 de ani si a stagiului minim de cotizare de 15 ani.
Si unii si ceilalti au posibilitatea sa mai lucreze daca anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare adica anterior implinirii varstei de 61 de ani si 10 luni pentru femei si 65 de ani pentru barbati, solicita in scris cu 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, continuarea executarii contractului individual de munca. Adica continuarea aceluiasi raport de munca, acelasi contract in aceleasi conditii.
In cazul salariatei femeie angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea pana la implinirea varstei de 65 de ani (art. 56 alin. (3) din Codul muncii).
Astfel, daca salariata solicita in scris continuarea executarii contractului individual de munca in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariata poate continua activitatea pana la implinirea varstei de 65 de ani.
Daca salariata solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariul pana la implinirea varstei de 65 de ani deoarece prin Decizia nr. 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu continuarea activitatii.
Ghidul practic „Totul despre pensionare” explica in detaliu aceste modificari. Contine proceduri actualizate legate de pensionare si studii de caz!
Ghidul este intemeiat pe prevederile Legii 207/2020 ce vor intra in vigoare la data de 01 septembrie 2023, detalii aici >>>
In consecinta, salariata care in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare solicita continuarea raportului de munca va putea continua activitatea in baza aceluiasi raport de munca pana la implinirea varstei de 65 de ani dar nu va putea cumula pensia cu salariul.
Sintagma in termen de 30 de zile calendaristice apreciem ca se refera la cele 30 de zile anterior datei indeplinirii conditiilor cumulativ. Cum textul legii este ambiguu apreciem ca solicitarea inaintata angajatorului cu 10 zile anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare poate fi considerata formulata in termen.
In ceea ce priveste salariatul, acestuia ii va inceta de drept contractul individual de munca la implinirea varstei de 65 de ani. El va putea fi mentinut in aceeasi functie maximum de 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea incheierii unui contract pe durata determinata de 12 luni si a prelungirii anuale a contractului individual de munca, daca cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiuui minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, solicita printr-o cerere scrisa continuarea raportului de munca (art. 56 alin. (4) din Codul muncii).
Astfel, salariatul care a implinit varsta de 65 de ani poate continua raportul de munca numai daca:
a) solicita continuarea raportului de munca, printr-o cerere scrisa, cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
b) angajatorul este de acord si aproba cererea salariatului;
c) durata maxima peste varsta standard de pensionare este de 3 ani;
d) anual salariatul solicita continuarea raportului de munca si angajatorul este de acord si aproba.
In concluzie, daca partile doresc continuarea raportului de munca, salariatul va putea cumula pensia cu salariul deoarece contractul de munca va inceta de drept la implinirea varstei de 65 de ani si se va incheia un nou contract pe durata determinata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<