Incadrarea in munca a unui angajat minor. Conditii legale

19 Iunie 2012
19 Iunie 2012
Cosul munciitimp de muncatineri pana la 18 anipauza de masaconcediu de odihnamunca de noapte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Ce conditii trebuie sa indeplineasca un angajator pentru a putea incadra in munca un salariat minor  in varsta de 17 ani? Un astfel de angajat poate lucra in zilele de sambata, cu acordarea altei zile drept repaus saptamanal si a unui spor la salariu, corespunzator orelor lucrate in respectiva sambata?
 
Raspuns: Potrivit prevederilor Codului muncii republicat, art. 16 alin. 1, persoana fizica dobandeste capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani. Angajarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase poate fi facuta insa numai dupa implinirea varstei de 18 an de catre respectiva persoana.
 
Art. 111 din Codul muncii defineste timpul de munca drept orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si legislatiei in vigoare. In cazul tinerilor cu varste de pana la 18 ani durata timpului de munca nu poate depasi 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Prevederile art. 114 din Codul muncii referitoare la durata maxima legala a timpului de munca nu se aplica in cazul tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. Totodata, art. 124 din Codul muncii republicat, tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara, iar art. 128 alin. (1) din aceeasi lege prevede ca nu pot presta munca de noapte tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.
 
Angajatii care nu au implinit inca 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, daca durata timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Durata concediului de odihna pentru salariatii cu varste de pana la 18 ani este de cel putin 23 de zile, asa cum prevede art. 147 din Codul muncii. Referitor la munca in zilele de repaus saptamanal, nu exista o reglementare speciala pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, concluzia fiind aceea ca ei pot lucra in zilele de repaus saptamanal in conditiile reglementate de Codul muncii cu respectarea timpului de lucru de 6 ore pe zi, nu mai mult.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]