Incadrarea in munca a unui angajat minor. Conditii legale

Cosul munciitimp de muncatineri pana la 18 anipauza de masaconcediu de odihnamunca de noapte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Ce conditii trebuie sa indeplineasca un angajator pentru a putea incadra in munca un salariat minor  in varsta de 17 ani? Un astfel de angajat poate lucra in zilele de sambata, cu acordarea altei zile drept repaus saptamanal si a unui spor la salariu, corespunzator orelor lucrate in respectiva sambata?
 
Raspuns: Potrivit prevederilor Codului muncii republicat, art. 16 alin. 1, persoana fizica dobandeste capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani. Angajarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase poate fi facuta insa numai dupa implinirea varstei de 18 an de catre respectiva persoana.
 
Art. 111 din Codul muncii defineste timpul de munca drept orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si legislatiei in vigoare. In cazul tinerilor cu varste de pana la 18 ani durata timpului de munca nu poate depasi 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Prevederile art. 114 din Codul muncii referitoare la durata maxima legala a timpului de munca nu se aplica in cazul tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. Totodata, art. 124 din Codul muncii republicat, tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara, iar art. 128 alin. (1) din aceeasi lege prevede ca nu pot presta munca de noapte tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.
 
Angajatii care nu au implinit inca 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, daca durata timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Durata concediului de odihna pentru salariatii cu varste de pana la 18 ani este de cel putin 23 de zile, asa cum prevede art. 147 din Codul muncii. Referitor la munca in zilele de repaus saptamanal, nu exista o reglementare speciala pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, concluzia fiind aceea ca ei pot lucra in zilele de repaus saptamanal in conditiile reglementate de Codul muncii cu respectarea timpului de lucru de 6 ore pe zi, nu mai mult.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cosul munciitimp de muncatineri pana la 18 anipauza de masaconcediu de odihnamunca de noapte

Data aparitiei: 19 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incadrarea in munca a unui angajat minor. Conditii legale Nota: 3.95 din 5 - 41 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]