Sporul pentru munca suplimentara si repausul saptamanal

Mara Dobrin
Mara Dobrin
07 August 2024
07 August 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Sporul pentru munca suplimentararepaus saptamanaltimpul de munca
Sporul pentru munca suplimentara si repausul saptamanal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca suplimentara si repausul saptamanal sunt doua aspecte foarte importante atunci cand vine vorba despre respectarea legislatiei in vigoare.
 
Referitor la orele suplimentare:
 
        1) orele suplimentare efectuate in cursul saptamanii lucratoare se compenseaza prin timp liber sau un spor de minimum 75%?
        2) orele suplimentare efectuate in weekend se compenseaza atat prin timp liber, cat si prin sporul de minimum 75%?
        3) in cazul in care repausul saptamanal este suspendat pentru situatii de urgenta, iar compensarea prin timp liber nu este posibila, orele suplimentare efectuate in week-end se platesc cu un spor de minimum 150%, dublul sporului acordat pentru orele suplimenatre efectuate in timpulsaptamanii?
 
Raspunsul specialistilor: 
 
1) Potrivit art. 122 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
In urma modificarii acestei prevederi legale prin O.U.G. nr. 117/2021, observam ca s-a marit perioada de timp in care pot fi compensate orele suplimentare de la 60 la 90 de zile calendaristice.
 
Art. 123 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Regula in privinta muncii suplimentare este compensarea prin ore libere platite, iar plata muncii suplimentare prin adaugarea unui spor la salariu se poate dispune numai in situatii de imposibilitate obiectiva a compensarii in termenul stabilit de legiuitor in art. 122 alin. (1) din Codul muncii, republicat. Or, posibilitatea compensarii sau, dimpotriva, imposibilitatea compensarii in termenul legal apreciem ca se poate observa odata cu existenta situatiilor obiective ce fac imposibila compensarea pe parcursul derularii perioadei de 90 de zile dupa efectuarea muncii suplimentare.
 
Din aceasta perspectiva apreciem ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si numai daca compensarea in acest termen nu este posibila in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin. (1) din Codul muncii, republicat, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Prin urmare, sporul pentu munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza, insa poate fi mai mare, acesta fiind stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca.
 
In ceea ce priveste munca in zilele de repaus saptamanal, art. 137 din Codul muncii, republicat, stabileste urmatoarele reguli:
    • repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica;
    • in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;
    • zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) din Codul muncii, respectiv la dublul compensatiilor de 75% din salariul de baza.
 
2) Potrivit art. 138 din Codul muncii, republicat, in cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari. Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) din Codul muncii.
 
Asadar, repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura, de regula sambata si duminica, iar daca acordarea in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul se poate acorda si in alte zilestabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. 
 
Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte 48 de ore de repaus fixate in alte zile ale saptamanii. Mentionam ca nu este reglementat legal un cuantum minim al acestui spor, ci legiuitorul a lasat partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului sporului. Insa sporul trebuie stabilit prin negociere si acordat...mai multe explicatii de la experti in legislatia muncii gasiti in Ghidul practic Totul despre timpul de munca, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]