"Ne-ar fi de mare ajutor daca ne veti putea transmite punctul dumneavoastra de vedere in legatura cu aplicarea Legii nr. 72/2022 la unele situatii aparute in practica, respectiv: Daca se mentioneaza in CIM aria geografica/localitatea, in principal, precum si in orice alt loc de munca in functie de necesitatile angajatorului, in subsidiar, in acest caz, pentru perioada in care salariatul se deplaseaza in alta localitate, primeste indemnizatie de mobilitate, proportional, cu aplicarea scutirii de taxe si nu primeste diurna? Daca se mentioneaza expres in CIM aria geografica/localitatea, salariatul primeste mobilitate nescutita de taxe pentru deplasarea in cuprinsul ariei geografice si diurna pentru depasirea ariei geografice, cu aplicarea prevederilor Legii nr. 72/2022? Este admis sa acordam simultam mobilitate nescutita de taxe si diurna, cu respectarea plafonului neimpozabil sau este total interzis de lege, mobilitatea fiind astfel acordata proportional pentru zilele in care se deplaseaza doar in aria geografica si nu primeste diurna?"
Raspunsul specialistilor:
Indemnizatia de delegare cunoscuta in practica sub denumirea de diurna se cuvine doar pe perioada delegarii/detasarii asa cum se dispune cu privire la delegare in art. 44 alin. (2) din Codul muncii:
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, cel care are dreptul la indemnizatie de delegare este salariatul delegat.
Faptul ca salariatul nu a fost delegat rezulta din locul muncii reglementat in contractul individual de munca.
Conform art. 43 din Codul muncii: Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Astfel, salariatul este delegat daca a exercitat lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca asa cum este mentionat in contractul individual de munca.
Rezulta ca in perioada in care salariatul exercita lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca asa cum este mentionat in contractul individual de munca are dreptul la diurna.
Prin urmare, daca salariatul se deplaseaza in afara ariei geografice/localitatii mentionate in CIM la locul muncii, are dreptul la diurna netaxabila in limita plafonului neimpozabil prevazut de Codul fiscal.
Diurna se acorda fara taxe daca sunt indeplinite conditiile mentionate in HG 714/2018 cum ar fi:
delegarea sa dureze minim 12 ore, localitatea in care este delegat salariatul sa fie la o distanta mai mare de 5 km de localitatea unde are locul muncii, etc.
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii aici >>>
In situatia in care salariatul se deplaseaza in aria geografica prevazuta in contractul individual de munca, acestuia i se cuvine indemnizatie de mobilitate cu respectarea acelorasi conditii de acordare a diurnei: deplasarea sa dureze minim 12 ore, localitatea in care se deplaseaza salariatul sa fie la o distanta mai mare de 5 km de localitatea stabilita in contractul individual de munca ca localitate de plecare, etc.
Daca ne raportam la diurna stabilita pentru institutii publice este necesar sa se aplice HG 714/2018. Aceasta hotarare nu se refera insa la mobilitate ci la delegare si detasare. Asadar, nu avem o reglementare pentru institutii publice cu privire la mobilitate, dar art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal trimite la nivelul legal stabilit pentru indemnizatie prin hotarare a Guvernului.
Intrucat lucrurile nu sunt foarte clare, prudent este sa aplicam regulile de la diurna si in ceea ce priveste indemnizatia de mobilitate.
In consecinta, consideram ca adoptarea unei masuri prudente implica acordarea indemnizatiei de mobilitate netaxabila in tara doar pentru o perioada de cel putin 12 ore de deplasare in alta localitate la o distanta de cel putin 5 km.
Asadar, prestatiile pentru mobilitate neimpozabile se acorda in mod identic cu modalitatea in care se acorda diurna neimpozabila.
In consecinta:
1) indemnizatia de mobilitate netaxabila se acorda in perioada in care salariatul se deplaseaza intr-o localitate situata la o distanta de cel putin 5 km si pentru o perioada de cel putin 12 ore si localitatea unde se deplaseaza reprezinta locul muncii mentionat in contractul individual de munca;
2) diurna se acorda in perioada in care salariatul este delegat intr-o localitate situata la o distanta de cel putin 5 km si pentru o perioada de cel putin 12 ore si localitatea unde se deplaseaza nu reprezinta locul muncii mentionat in contractul individual de munca;
Se poate acorda salariatului o suma in plus fata de cele mentionate la pct. 1 si 2 de mai sus cu titlu de prestatii de mobilitate indiferent daca salariatul mobil se deplaseaza sau nu in conditiile aratate (cel putin 12 ore si intr-o localitate la o distanta mai mare de 5 km) insa aceasta suma se acorda taxabila cu impozit pe venit si contributii sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<