Diurna vs indemnizatia de mobilitate - principalele diferente
In cazul delegarii sau detasarii, angajatul are dreptul la diurna deoarece isi desfasoara activitatea intr-un alt loc decat cel prevazut in CIM.
Atunci cand beneficiaza de indemnizatia de mobilitate, lucrurile sunt diferite si inseamna ca salariatul nu are un loc fix de munca.
Daca salariatul nu are un loc de munca fix, ci isi desfasoara activitatea in mai multe locuri de munca, aceste locuri de munca se inscriu in contractul individual de munca.
Adica, contractul individual de munca are o clauza de mobilitate, iar salariatul nu are dreptul la diurna cand se deplaseaza la locurile de munca inscrise.
In cazul unei clauze de mobilitate, salariatul are dreptul la prestatii pentru mobilitate cum ar fi indemnizatia de mobilitate, iar aceasta are un tratament fiscal distinct de cel al diurnei.
Cand se acorda diurna, cand se acorda indemnizatia de mobilitate
Pe durata detasarii si a delegarii, salariatii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o regasim in legislatie atat sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare, cat si sub denumirea de diurna.
Deosebirea dintre delegare si detasare consta in aceea ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator, dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual demunca, in timp ce salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator.
In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda, iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale, spre deosebire de detasare, situatie in care contractul individual de munca se suspenda, iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.
Codul muncii nu defineste diurna, ci doar stabileste dreptul salariatilor la acordarea acesteia pe durata delegarii si a detasarii.
Este important sa cunoastem ce reprezinta delegarea si detasarea, deoarece numai in aceste perioade salariatii au dreptul la diurna. In alte situatii de deplasare a salariatilor, acestia nu au dreptul la diurna.
Aceasta distinctie prezinta o importanta deosebita din punct de vedere fiscal, intrucat regulile fiscale aplicabile diurnei sunt diferite de cele aplicabile altor sume acordate salariatilor cand nu se afla in perioada de delegare sau detasare.
Asa cum am enuntat si mai sus, indemnizatia de mobilitate se acorda atunci cand salariatul nu are un loc de munca fix, existand in acest sens o clauza de mobilitate.
In modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin O.M.M.S.S. nr. 2.171/2022,la lit. E.Locul de munca trebuie inscrisa una dintre cele doua optiuni prevazute la pct. 1, respectiv pct. 2, si anume un loc de munca fix sau mobil.
In cazul salariatilor mobili, clauza de mobilitate poate fi stabilita astfel:
(E) Locul de munca
Concedierea perfect legala Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare
1.Activitatea se desfasoara la ..................................................................................................(domiciliu/sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.), din sediul social/punctul de lucru/altloc de munca organizat al angajatorului ....................................................................................
Evitati orice probleme privind diurna! Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, comanda ACUM >>>
Reglementari cheie despre diurna si despre clauza de mobilitate
- diurna se acorda atunci cand salariatul nu se afla la locul sau obisnuit de munca, adica se afla in detasare sau delegare.
- va beneficia de diurna interna un salariat care se deplaseaza in scop de serviciu, pe teritoriul Romaniei. De asemenea, conform Codului Muncii, poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice.
- pentru diurna interna, suma maxim deductibila este de 57.5 lei/zi, incepand cu 1 aprilie 2023.
...mai multe despre diurna, diurna externa, cea din mediul privat si alte prevederi legale poti citi AICI.
- clauza de mobilitate este introdusa intr-un contract individual de munca in situatia in care salariatul nu are un loc de munca fix.
- o clauza de mobilitate in contractul de munca arata ca angajatorul poate stabili detaliile specifice ale desfasurarii activitatii in diverse locatii; se ofera, in genere, compensatii suplimentare salariatului
- aceste compensatii trebuie sa fie prevazute in mod explicit in contractul de munca. Indemnizatia de mobilitate se inregistreaza in ReviSal astfel cum este prevazuta in contractul de munca in cuantum sau ca procent la salariul de baza
... mai multe despre clauza de mobilitate si ce presupune aceasta din punct de vedere legislativ poti citi AICI.