CIM cu timp partial.Cum stabilim indemnizatia de maternitate?

30 Octombrie 2012
30 Octombrie 2012
CIMtimp partialindemnizatia de maternitateOUG 158/2005stagiul de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei persoane care doreste sa se angajeze cu contract de munca, fiind angajata cu salariul minim pe economie si un program de lucru de 2 ore pe zi, la o intreprindere individuala cu care colaboreaza.  Vom stabili daca, in cazul in care va ramane insarcinata, aceasta poate beneficia de concediu pre si post natal fiind angajata cu contract de munca de 2 ore. Vom stabili totodata care este stagiul minim de cotizare in acest sens, precum si care vor fi indemnizatiile de maternitate si concediu ingrijire copil in situatia data.


Solutia consultantului:

Incepand cu data de 01 ianuarie 2012, limitele minima si maxima ale indemnizatiei pentru cresterea copilului se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta (ISR). Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei.

Astfel, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei).

- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei)  si nici mai mare de 2,4 ISR (1200 de lei).

Asadar, in situatia expusa, persoana are dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului daca realizeaza venituri salariale in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni.
Nu are relevanta, din punct de vedere al dreptului la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, daca contractul individual de munca in baza caruia se realizeaza veniturile salariale este cu timp partial sau cu norma intreaga.

Pentru acordarea concediului si indemnizatiei de maternitate este necesar un stagiu de cotizare de 12 luni realizat in ultimile 12 luni anterioare lunii acordarii concediului medical.

Conform art. 25 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate coroborat cu art. 10, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul determinata ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Daca stagiul de cotizare de 22 de zile este realizat in ultimile 12 luni, dar nu in ultimile 6 luni, salariata are dreptul la concediu de maternitate dar indemnizatia de maternitate este zero intrucat baza de calcul nu poate fi determinata.


NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]