Salariati care lucreaza in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie 2024 - ce beneficii vor avea?

Gabriela Dita
Gabriela Dita
29 Octombrie 2024
29 Octombrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
munca in zile de sarbatoare legalarecompensare munca in zile de sarbatoarezile libere legale
Salariati care lucreaza in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie 2024 - ce beneficii vor avea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Munca in zi de sarbatoare legala si munca in zi de repaus saptamanal sunt reglementate distinct de art. 137 si 139 si urmatoarele din Codul muncii.

 

Conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:


- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;


- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

...iata CALENDARUL ZILELOR LIBERE LEGALE DIN 2025 AICI >>>

Art. 141 din Codul muncii stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Pentru a intelege mai bine cum recompensam salariatii care lucreaza in astfel de zile, chiar daca pica in weekend, am apelat la explicatiile specialistilor de la PortalCodulMuncii, intr-un studiu de caz relevant:

"Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta: daca sunt angajati care lucreaza in ture si tura lor pica pe 30 noiembrie si 1 decembrie (ambele zile sunt in weekend si sarbatori legale), cate zile libere trebuie sa le acordam angajatilor?"


Raspunsul specialistilor: 


Din prevederile art. 139 mai sus citat rezulta ca munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).


In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Repausul saptamanal versus zilele de sarbatoare legala


Repausul saptamanal este reglementat separat de munca in zilele de sarbatoare legala.
Astfel, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) – (3) din Codul muncii republicat).

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, insa intotdeauna repausul saptamanal se acorda in natura.

Nu exista posibilitatea ca salariatul care a lucrat in ziua de sambata sau duminica sa fie numai remunerat, ci va beneficia in cadrul unei saptamani de lucru de doua zile libere.

Asadar, regula este ca salariatul beneficiaza saptamanal (adica de luni pana duminica) de doua zile libere.

Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus.

In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Intrucat saptamana reprezinta acea perioada de sapte zile consecutive care se socoteste de luni pana duminica, salariatii au dreptul in fiecare saptamana la un repaus de 2 zile consecutive.


Recompensarea salariatilor care lucreaza in zile de sarbatoare legala


Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, de exemplu in zilele de 3o noiembrie si 1 decembrie 2024, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani.

Repausul saptamanal se acorda INTOTDEAUNA in natura. Asa incat nu exista posibilitatea ca angajatorul numai sa plateasca sporul pentru munca in weekend si sa acorde ore libere ci daca salariatul a prestat activitate in zilele de repaus saptamanal trebuie sa beneficieze atat de sporul pentru munca in weekend cat si de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani.

Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...

Este foarte greu sa identificati la o simpla lectura subtilitatile care se ascund in spatele formularilor seci din lege, subtilitati care de obicei devin “evidente” la primul control ITM.

De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, DETALII AICI >>>

Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.


Totodata, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor (art. 137 alin. (4) din Codul muncii, republicat).

In acest caz, salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin. (2) precizeaza ca sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza. Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, numai cu autorizarea ITM.


Spor la salariu pentru angajatii care muncesc in zile de sarbatoare legala


Astfel, potrivit art. 137 alin. (4), in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) in temeiul dispozitiilor art. 137 alin. (5) din Codul muncii.
Potrivit art. 123 alin. (2) dublul compensatiilor cuprinde un spor care nu poate fi mai mic de 150%.

Astfel, salariatul care lucreaza duminica sambata 30 noiembrie 2024 sau duminica 1 decembrie 2024, va beneficia de urmatoarele drepturi:

- salariul pentru ziua de munca;
- spor 100% pentru munca in zi de sarbatoare;
- spor x% pentru munca in weekend;
- doua zile consecutive (48 de ore consecutive) de repaus saptamanal, in natura, in cadrul saptamanii de lucru.

Daca se urmareste compensarea cu timp liber corespunzator, salariatul va avea dreptul la:

- spor x% pentru munca in weekend;
- doua zile consecutive (48 de ore consecutive) de repaus saptamanal, in natura, in cadrul saptamanii de lucru;
- ziua/zilele de sarbatoare legala compensate/compensate cu timp liber corespunzator, in alta zi, in urmatoarele 30 de zile.


Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]