Orice tip de activitate necesita si o perioada de pauza si relaxare, iar orice angajat trebuie sa stie ca acest lucru este stipulat si in Codul Muncii, avand deci acoperire legala. Dar cum se acorda aceste pauze si cat pot sa dureze in fiecare caz?
In primul rand, exista pauza de masa. Aceasta poate fi acordata salariatilor al caror program de lucru este mai mare de 6 ore si nu poate fi mai mica de 15 minute. Pauza de masa cu aceasta durata se include in programul de lucru si, prin urmare, nu duce la decalarea programului de lucru cu numarul de minute acordate ca repaus.
Pauza de masa poate fi insa si mai mare, fiecare companie fiind in masura sa decida prin Contractul Colectiv de Munca sau prin Regulamentul Intern durata acesteia si modalitatea concreta de acordare. Aceste pauze mai mari de 15 minute nu sunt incluse in durata zilnica normala a timpului petrecut la servici, cu exceptia dispozitiilor prevazute in Contractul Colectiv de Munca aplicabil si a celor din Regulamentul Intern.
Exista si o situatie speciala, cea a tinerilor de pana la 18 ani. In cazul acestora, pauza de masa este de cel putin 30 de minute si se acorda acelor salariati pentru care durata timpului de lucru este mai mare de 4 ore si jumatate.
In al doilea rand, si pauzele de repaus sunt reglementate prin Codul Muncii. Perioada de repaus este aceea in care nu este timp de munca. Repausul zilnic, la care au dreptul salariatii nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive intre doua zile de munca. Un caz aparte in ceea ce priveste repausul este munca in schimburi. Conform art. 135, alin. (2), in cazul acestui tip de munca repausul zilnic nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Repausul saptamanal se acorda in mod normal in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Insa, exista si situatii in care acesta ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, caz in care poate fi acordat si in alte zile stabilite prin Contractul Colectiv de Munca sau prin Regulamentul Intern. Salariatii vor beneficia in aceasta situatie de un spor la salariu, stabilit de asemenea prin Contractul Colectiv de Munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Zilele de repaus saptamanal pot fi acordate si cumulat, in anumite situatii de exceptie, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizatia Inspectoratului Teritorial de Munca si acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.