Conform articolului 50 alin. (1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, concediul de acomodare are o durata maxima de 2 ani, incluzand perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei.
Indemnizatia lunara aferenta concediului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei.
Indemnizatia nu poate fi mai mica decat 3,4 ISR (indicatorul social de referinta) si nu poate depasi suma de 8.500 lei.
Daca persoana adopta mai multi copii in termen de 12 luni de la finalizarea concediului de acomodare pentru un copil anterior, indemnizatia nu va fi mai mica decat cea primita anterior.
VENITURILE realizate in timpul concediului de acomodare
"O persoana care detine o firma ca asociat unic si este angajata cu program de 8 ore pe zi, pe perioada nedeterminata, in cadrul aceleiasi firme, a adoptat doi copii. In continuare, vor fi abordate cateva intrebari frecvente cu privire la perioada concediului de acomodare, cuantumul indemnizatiei si statutul fiscal al firmei. Care este perioada concediului de acomodare si care este suma aferenta indemnizatiei pentru cei doi copii adoptati?
Daca, incepand cu 1 martie 2025, persoana intra in concediu de acomodare, iar singurul contract individual de munca din firma este suspendat, firma trebuie sa treaca la impozit pe profit sau ramane microintreprindere? Firma nu isi va inceta activitatea, va produce venituri, dar nu se vor ridica dividende, iar asociatul nu are alte venituri. Exista riscul ca plata indemnizatiei de crestere a copilului sa fie refuzata?"
...Acte necesare pentru concediul de acomodare, obligatiile angajatorului si alte aspecte legislative poti citi AICI.
Solutia specialistului:
Impactul concediului de acomodare asupra statutului fiscal al microintreprinderii
Conform articolului 51 alin. (4) din Codul Fiscal, o microintreprindere trebuie sa aiba cel putin un angajat cu norma intreaga pentru a beneficia de regimul fiscal de microintreprindere. In cazul in care raportul de munca este suspendat pentru o perioada mai mare de 30 de zile, firma nu mai indeplineste aceasta conditie si va trebui sa aplice impozitul pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai indeplineste aceasta conditie.
Astfel, daca singurul contract de munca din cadrul firmei se suspenda pentru o perioada mai mare de 30 de zile, firma nu va mai fi considerata microintreprindere si va trebui sa treaca la impozit pe profit.
Concediul de acomodare si plata indemnizatiei
Conform articolului 51 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, concediul de acomodare si plata indemnizatiei inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care se produce una dintre urmatoarele situatii:
– Expirarea concediului de acomodare;
– Cererea persoanei indreptatite;
– Copilul a implinit 18 ani;
– Decesul copilului;
– Persoana indreptatita decedeaza;
– Hotararea judecatoreasca de incredintare a fost revocata;
– Persoana indreptatita isi reia activitatea inainte de expirarea concediului de acomodare.
Pe durata concediului de acomodare, persoana indreptatita poate realiza venituri fara a afecta plata indemnizatiei, cu conditia ca veniturile respective sa fie impozitate conform legii si sa nu depaseasca limitele impuse de legislatia in vigoare.
In mod particular, veniturile din dividende nu sunt considerate „venituri supuse impozitului” in sensul Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, astfel ca plata indemnizatiei nu va fi suspendata in cazul in care persoana realizeaza venituri din dividende.

33 instrumente vitale pentru un management de succes

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari

Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In concluzie, plata indemnizatiei nu este afectata de veniturile din dividende, iar persoana care beneficiaza de concediu de acomodare poate continua sa le realizeze fara riscul suspendarii indemnizatiei, atata timp cat acestea sunt conform legislatiei fiscale.
...articol aparut in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal In esenta, aveti nevoie de doar 2 lucruri:
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente; solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.
Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, detalii AICI >>>