Cum se platesc orele suplimentare prestate peste norma de 8 ore?

lucrarea ore suplimentare munca zi de repausmunca suplimentaraplata ore suplimentarespor munca suplimentara
Cum se platesc orele suplimentare prestate peste norma de 8 ore?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca un angajat are 2.000 lei intr-o luna cu norma de 160 ore, media/ora in luna respectiva estede 12,5. Daca acesta va lucra in total 180 ore (din care 20 de ore suplimentare), cat va lua pentru orele suplimentare? Se vor plati tot 12,5 lei sau dublu? (odata 12,5 lei + spor 100% prevazut in contractul colectiv)
 
Daca la 160 ore primeste 2.000 lei brut, cat va primi pentru 180 ore?
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platitein urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Totodata, art. 123 alin. (1) din acelasi articol stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fiplatita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
Remarcam din aceste prevederi legale ca angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelorlibere si plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare cutimp liber si numai daca aceasta nu este posibila, munca suplimentara se compenseaza in bani.
 
In practica, in marea majoritate a cazurilor, problema compensarii cu timp liber corespunzator nici nu semai pune. in mod automat, prestarea de ore suplimentare este compensata prin adaugarea unui spor la salariu,ceea ce contravine reglementarilor legale ale muncii suplimentare astfel cum le-am expus.
 
In ceea ce priveste cuantumul sporului, art. 123 alin. (2) din Codul muncii prevede ca sporul pentru muncasuplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractuluicolectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% dinsalariul de baza. Prin urmare, sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul debaza, dar partile contractului individual de munca, angajatorul si salariatul, pot stabili un spor mai mare.
 
In cazul prezentat consideram ca cele 20 de ore suplimentare se vor compensa cu 20 de ore libere platitein urmatoarele 60 de zile calendaristice. in situatia in care nu este posibila compensarea prin ore libere platite,salariatul beneficiaza de:
 
– salariul corespunzator pentru cele 20 de ore lucrate si
– sporul de 100% pentru munca suplimentara stabilit in cadrul contractului colectiv de munca.
 
Exemplu:
zile lucratoare in luna: 20
–Ore lucrate: 20 zile * 8 ore/zi = 160 ore
–Salariu: 2.000 lei
–Salariu/ora: 2.000 lei / 160 ore = 12,5 lei/ora
–Ore suplimentare lucrate: 20
–20 ore * 12,5 lei/ora = 250 lei
–Spor conform CCM 100% din salariul de baza:
–2.000 lei / 160 ore x 100% x 20 ore = 250 lei
–Brut realizat: 2.000 + 250 + 250 = 2.500 lei
 
In consecinta, munca suplimentara se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zilecalendaristice dupa efectuare si numai daca compensarea cu timp liber nu este posibila in acest termen, in lunaurmatoare, se plateste salariatului un spor la salariu de minimum 75% din salariul de baza.
 
O problema ivita in practica vizeaza modalitatea de interpretare a dispozitiilor referitoare la plata orelorsuplimentare.
 
Astfel, intr-o prima opinie, exprimata si de inspectoratele teritoriale de munca se considera ca munca suplimentara se plateste salariatului in luna in care este efectuata, urmand ca apoi, in urmatoarele 60 de zile sase acorde salariatului timp liber corespunzator platit.
 
Intr-o alta opinie, se considera ca munca suplimentara se compenseaza numai cu timp liber corespunzator platit fara sa fie platita si in luna in care este efectuata.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii si Legea dialogului social 2023


NOU: Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in  format tiparit!

Prevederile Codului muncii au fost modificate prin acte normative recente, cum ar fi Legea nr. 283/2022, care a introdus schimbari privind contractul individual de munca, regulamentul intern sau timpul de munca, precum si o serie de noi drepturi ale salariatului

La fel, Legea nr. 367/2022 a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii schimba multe lucruri din vechea legislatie si vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lucrarea ore suplimentare munca zi de repausmunca suplimentaraplata ore suplimentarespor munca suplimentara

Data aparitiei: 12 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se platesc orele suplimentare prestate peste norma de 8 ore? Nota: 4.58 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii. Perioada studiilor universitareIntrebare: Avem urmatoarea situatie: o persoana angajata pentru prima data la sfarsitul anului 2022 ( octombrie 2022), in februarie 2023 are medical. Angajata a urmat cursurile unei institutii superioare de invatamant, finalizand cu diploma de licenta anul universitar 2021-2022. In anul universitar 2022-2023 se inscrie din nou la o institutie de invatamant in vederea continuarii studiilor (master). In acest caz, perioada studiilor de licenta (an universitar 2021-2022), necesara calcularii concediului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Prelungire CCC pentru incadrare copil in grad de handicapIntrebare: Salariata noastra se afla in conc pt crestere copil pana la 3 ani (cu dizabilitati). CNP copil:5200701460088. Decizia de suspendare CIM este pana la data de 01.07.2023 ( inclusiv) , certificatul de handicap este emis pe data de 06.10.2021 - pana in 06.10.2023. Intrebarea mea este: este suficient acest certificat pt a face prelungirea suspendarii cim ..cel putin pana la reinnoirea certificatului de handicap sau gradul de handicap in care este incadrat nu ne da posibilitatea sa facem prelungirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]