Daca un angajat are 2.000 lei intr-o luna cu norma de 160 ore, media/ora in luna respectiva estede 12,5. Daca acesta va lucra in total 180 ore (din care 20 de ore suplimentare), cat va lua pentru orele suplimentare? Se vor plati tot 12,5 lei sau dublu? (odata 12,5 lei + spor 100% prevazut in contractul colectiv)
Daca la 160 ore primeste 2.000 lei brut, cat va primi pentru 180 ore?
Totodata, art. 123 alin. (1) din acelasi articol stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fiplatita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Remarcam din aceste prevederi legale ca angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelorlibere si plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare cutimp liber si numai daca aceasta nu este posibila, munca suplimentara se compenseaza in bani.
In practica, in marea majoritate a cazurilor, problema compensarii cu timp liber corespunzator nici nu semai pune. in mod automat, prestarea de ore suplimentare este compensata prin adaugarea unui spor la salariu,ceea ce contravine reglementarilor legale ale muncii suplimentare astfel cum le-am expus.
In ceea ce priveste cuantumul sporului, art. 123 alin. (2) din Codul muncii prevede ca sporul pentru muncasuplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractuluicolectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% dinsalariul de baza. Prin urmare, sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul debaza, dar partile contractului individual de munca, angajatorul si salariatul, pot stabili un spor mai mare.
In cazul prezentat consideram ca cele 20 de ore suplimentare se vor compensa cu 20 de ore libere platitein urmatoarele 60 de zile calendaristice. in situatia in care nu este posibila compensarea prin ore libere platite,salariatul beneficiaza de:
– salariul corespunzator pentru cele 20 de ore lucrate si
– sporul de 100% pentru munca suplimentara stabilit in cadrul contractului colectiv de munca.
Exemplu:
–Zile lucratoare in luna: 20
–Ore lucrate: 20 zile * 8 ore/zi = 160 ore
–Salariu: 2.000 lei
–Salariu/ora: 2.000 lei / 160 ore = 12,5 lei/ora
–Ore suplimentare lucrate: 20
–20 ore * 12,5 lei/ora = 250 lei
–Spor conform CCM 100% din salariul de baza:
–2.000 lei / 160 ore x 100% x 20 ore = 250 lei
–Brut realizat: 2.000 + 250 + 250 = 2.500 lei
In consecinta, munca suplimentara se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zilecalendaristice dupa efectuare si numai daca compensarea cu timp liber nu este posibila in acest termen, in lunaurmatoare, se plateste salariatului un spor la salariu de minimum 75% din salariul de baza.
O problema ivita in practica vizeaza modalitatea de interpretare a dispozitiilor referitoare la plata orelorsuplimentare.
Astfel, intr-o prima opinie, exprimata si de inspectoratele teritoriale de munca se considera ca munca suplimentara se plateste salariatului in luna in care este efectuata, urmand ca apoi, in urmatoarele 60 de zile sase acorde salariatului timp liber corespunzator platit.
Intr-o alta opinie, se considera ca munca suplimentara se compenseaza numai cu timp liber corespunzator platit fara sa fie platita si in luna in care este efectuata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<