legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cum se platesc orele suplimentare prestate peste norma de 8 ore?

lucrarea ore suplimentare munca zi de repausmunca suplimentaraplata ore suplimentarespor munca suplimentara
Cum se platesc orele suplimentare prestate peste norma de 8 ore?
Daca un angajat are 2.000 lei intr-o luna cu norma de 160 ore, media/ora in luna respectiva estede 12,5. Daca acesta va lucra in total 180 ore (din care 20 de ore suplimentare), cat va lua pentru orele suplimentare? Se vor plati tot 12,5 lei sau dublu? (odata 12,5 lei + spor 100% prevazut in contractul colectiv)
 
Daca la 160 ore primeste 2.000 lei brut, cat va primi pentru 180 ore?
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platitein urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Totodata, art. 123 alin. (1) din acelasi articol stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fiplatita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
Remarcam din aceste prevederi legale ca angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelorlibere si plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare cutimp liber si numai daca aceasta nu este posibila, munca suplimentara se compenseaza in bani.
 
In practica, in marea majoritate a cazurilor, problema compensarii cu timp liber corespunzator nici nu semai pune. in mod automat, prestarea de ore suplimentare este compensata prin adaugarea unui spor la salariu,ceea ce contravine reglementarilor legale ale muncii suplimentare astfel cum le-am expus.
 
In ceea ce priveste cuantumul sporului, art. 123 alin. (2) din Codul muncii prevede ca sporul pentru muncasuplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractuluicolectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% dinsalariul de baza. Prin urmare, sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul debaza, dar partile contractului individual de munca, angajatorul si salariatul, pot stabili un spor mai mare.
 
In cazul prezentat consideram ca cele 20 de ore suplimentare se vor compensa cu 20 de ore libere platitein urmatoarele 60 de zile calendaristice. in situatia in care nu este posibila compensarea prin ore libere platite,salariatul beneficiaza de:
 
– salariul corespunzator pentru cele 20 de ore lucrate si
– sporul de 100% pentru munca suplimentara stabilit in cadrul contractului colectiv de munca.
 
Exemplu:
–Zile lucratoare in luna: 20
–Ore lucrate: 20 zile * 8 ore/zi = 160 ore
–Salariu: 2.000 lei
–Salariu/ora: 2.000 lei / 160 ore = 12,5 lei/ora
–Ore suplimentare lucrate: 20
–20 ore * 12,5 lei/ora = 250 lei
–Spor conform CCM 100% din salariul de baza:
–2.000 lei / 160 ore x 100% x 20 ore = 250 lei
–Brut realizat: 2.000 + 250 + 250 = 2.500 lei
 
In consecinta, munca suplimentara se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zilecalendaristice dupa efectuare si numai daca compensarea cu timp liber nu este posibila in acest termen, in lunaurmatoare, se plateste salariatului un spor la salariu de minimum 75% din salariul de baza.
 
O problema ivita in practica vizeaza modalitatea de interpretare a dispozitiilor referitoare la plata orelorsuplimentare.
 
Astfel, intr-o prima opinie, exprimata si de inspectoratele teritoriale de munca se considera ca munca suplimentara se plateste salariatului in luna in care este efectuata, urmand ca apoi, in urmatoarele 60 de zile sase acorde salariatului timp liber corespunzator platit.
 
Intr-o alta opinie, se considera ca munca suplimentara se compenseaza numai cu timp liber corespunzator platit fara sa fie platita si in luna in care este efectuata.
 
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lucrarea ore suplimentare munca zi de repausmunca suplimentaraplata ore suplimentarespor munca suplimentara

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Cum se platesc orele suplimentare prestate peste norma de 8 ore? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii ocupare postIntrebare: In aplicarea prevederilor Ordinului nr.1312 din 2020 privind reorganizarea Serviciului de Management al Calitatii Serviciilor de Sanatate, postul de medic poate fi ocupat de un medic dentist sau numai de un medic de medicina generala. Care ar fi argumentele care diferentiaza aceste doua functii? In prezent avem angajat un medic dentist in structura serviciului, propunandu-se ca postul de medic sa fie transformat in post de consilier grad I. Referitor la aplicarea alin.3 al art.13 in ordin se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta. Cumul pensie salariu. ConditiiIntrebare: In situatia in care pe perioada in care este angajat la o societate, un salariat iese la pensie, ii vine decizia de pensionare si el vrea sa continue munca ca salariat, ce obligatii avem noi ca angajator? Mai exact, barbat, nascut pe 08.07.1955 ii vine decizia de pensionare pe 25.08.2020, se pare ca este o pensionare de drept, la 65 ani. Salariatul acum a adus decizia, dar a mentionat ca vrea sa continue munca la societatea noastra ca sofer. Trebuia incetat contractul de munca existent in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]