Sporul, astfel stabilit, in cuantum sau procent, se va inregistra in Revisal (registrul general de evidenta a salariatilor) daca salariatii nu desfasoara activitate ocazionala in zilele de sambata, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Potrivit art. 9 alin. (1) lit. e) din HG 500/2011 privind registrul de evidenta a salariatilor publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 27 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. art. 9 alin. (2) lit. c) din HG 500/2011, completarea registrului cu date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei.
Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, insa intotdeauna repausul saptamanal se acorda in natura (art. 137 alin. 1-3 din Codul muncii republicat).
Daca repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Atentie la faptul ca munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii beneficiind, in aceasta situatie, de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro