Referitor la functia de baza, Codul fiscal in art. 7 prevede astfel:
Art. 7: Definitii ale termenilor comuni
In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlurilor VII si VIII, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
2.activitate dependenta la functia de baza - orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza;
La pct. 14 din Titlul IV alin. (9) al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal se mentioneaza ca in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, functia de baza reprezinta locul declarat de persoanele fizice angajate.
Angajatul are obligatia sa declare numai angajatorului la care a ales functia pe care o considera de baza, pentru un singur loc de munca, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere. Declaratia pe propria raspundere nu reprezinta un formular tipizat.
Dar cum se va proceda, in cazul in care se doreste declararea functiei de baza la alt job? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica:
"Un angajat incadrat cu 8 ore functie de baza doreste sa i se modifice contractul tot cu 8 ore, dar in afara functiei de baza. Intrebarea este daca poate fi incadrat la noi cu 8 ore in afara functiei de baza."
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Raspunsul specialistilor:
Dupa cum puteti observa, functia de baza nu are legatura cu durata muncii, asa incat salariatul poate sa isi aleaga functia de baza inclusiv la locul de munca unde isi desfasoara activitate cu timp partial sau cu norma intreaga. Salariatul poate renunta la functia de baza unde isi desfasoara activitatea cu norma intreaga si sa declare functia de baza la o societate unde isi desfasoara activitatea cu timp partial. Ceea ce conteaza este vointa salariatului si nu norma intreaga sau partiala.
Modificarea functiei de baza nu reprezinta o modificare a contractului individual de munca.
IMPORTANT!
Va oferim 160 de modele si formulare EDITABILE + 43 de documente editabile in domeniul salarizarii CADOU care acopera orice situatie cu care va puteti intalni. Retineti, va rugam, cele 203 de modele sunt intocmite in conformitate cu cele mai recente prevederi legale din domeniul relatiilor de munca!
Completarea si printarea lor dureaza doar cateva minute. Rapid, fara stres si cu avand certitudinea ca totul este perfect, detalii AICI >>>
In situatia in care salariatul a avut functia de baza la dvs. pana acum si doreste sa declare functia de baza la alt angajator trebuie sa procedeze astfel:
la societatea unde are functia de baza depune o declaratie pe proprie raspundere in care mentioneaza ca incepand cu data de …. renunta la functia de baza la aceasta societate;
la societatea unde doreste sa declare functia de baza depune o declaratie pe proprie raspundere in care mentioneaza ca incepand cu data de …. declara functia de baza la aceasta societate.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.