Situatie: O societate care nu inregistreaza comenzi timp de 10-12 luni isi poate trimite salariatii in concediu fara plata pentru 1 an de zile? Pe parcursul concediului fara plata salariatii se pot angaja la o alta societate pe perioada determinata, urmand ca dupa expirarea concediului fara plata sa revina in unitate? In cazul unui raspuns afirmativ, care are fi procedura corecta de urmat intr-un astfel de caz?
Raspunsul specialistului: Contractul individual de munca poate fi suspendat prin acordul partilor, asa cum prevede art. 54 din Codul muncii repblicat, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Concediul fara plata se acorda insa exclusiv la solicitarea salaraitului. Astfel, concediul fara plata poate suspenda contractul individual de munca, prin acordul partilor, numai daca acesta este solicitat de catre salariat in scopul efectuarii studiilor sau pentru interese personale. Suspendarea CIM are la baza motive proprii angajatului, ceea ce inseamna ca si initiativa suspendarii CIM apartine salariatului, nicidecum angajatorului. Este necesara insa realizarea acordului de vointa al partilor ca urmare a cererii salariatului pentru acordarea concediului fara plata pentru studii sau probeleme personale.
In situatiile precum cea expusa, in care societatea nu mai inregistreaza comenzi pentru o perioada mai lunga de timp si deci salariatii nu au activitate, consideram ca sunt aplicabile dispozitiile privind intreruperea temporara a activitatii (somajul tehnic). Conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat, in situatia intreruperii sau reducerii temporare a activitatii din motive economice, tehnologice, structurale sau similare angajatorul poate dispune suspendarea contractelor individuale de munca ale salariatilor fara incetarea raportului de munca.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Legiuitorul insa nu a stabilit o durata maxima pentru care angajatorul ar putea dispune intrerupera temporara a activitatii. Totusi, chiar daca legea nu cuprinde o astfel de limitare a duratei, masura intreruperii activitatii nu poate fi dispua pe o perioada nedeterminata in timp. Somajul tehnic poate acoperi doar durata cauzei care a determinat luarea unei astfel de masuri.
Pe perioada in care salariatii se afla in somaj tehnic angajatorul are obligatia sa le plateasca o indemnizatie de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, potrivit dispozitiilor art. 53 alin. (1) din Codul muncii republicat.