In acest sens, legea stabileste prin art. 145 din Codul muncii, o durata minima a concediului de odihna anual de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Referitor la sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, trebuie amintit ca acestea nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Prin urmare, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial si activitate zilnica, se acorda anual si este de minimum 20 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului. In cazul in care salariatul ar fi lucrat numai o zi pe saptamana, s-ar fi aplicat regula proportionalitatii cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Deoarece salariatul lucreaza zilnic, acest fapt ii confera dreptul de a beneficia de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza cu norma intreaga.