Studiu de caz: Concediul de odihna pentru CIM cu timp partial si activitate prestata zilnic

20 Iulie 2011
20 Iulie 2011
Codul munciiCIM cu timp partialconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Acordarea concediului de munca in cazul unui contract individual de munca este reglementata de Codul muncii printr-o prevedere care mentioneaza ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. In cazul unui angajat cu CIM pe timp de munca partial si cu activitate prestata zilnic, trebuie stabilit daca durata concediului de odihna pentru acesta este de 20 de zile lucratoare (ca in cazul salariatului cu norma intreaga) sau de 10 zile lucratoare (fiind astfel jumatate din norma intreaga), dat fiind faptul ca perioada de concediu este direct proportionala cu timpul lucrat.

In acest sens, legea stabileste prin art. 145 din Codul muncii, o durata minima a concediului de odihna anual de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Referitor la sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, trebuie amintit ca acestea nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat.

Prin urmare, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial si activitate zilnica, se acorda anual si este de minimum 20 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului. In cazul in care salariatul ar fi lucrat numai o zi pe saptamana, s-ar fi aplicat regula proportionalitatii cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Deoarece salariatul lucreaza zilnic, acest fapt ii confera dreptul de a beneficia de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza cu norma intreaga.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]