legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Durata maxima concediu medical COD 13 si reglementari cheie

Ioana Pavel
Ioana Pavel
21 Martie 2025
21 Martie 2025
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Durata maxima concediu medical COD 13 si reglementari cheie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul medical cod 13 se acorda salariatului care sufera de o afectiune cardiovasculara ce ii impiedica desfasurarea activitatii profesionale pe o perioada determinata. Desi face parte din categoria concediului pentru incapacitate temporara de munca, pentru concediul COD 13 exista reglementari specifice cu privire la durata de acordare.

In acest articol vom aduce clarificari cu privire la durata maxima de acordare a acestui tip de concediu si vom prezenta lista bolilor care sunt incadrate in COD 13.

Durata de acordare a indemnizatiei si a concediului pentru incapacitate temporara de munca

Conform Ordonantei de Urgenta 158/2005, concediul pentru incapacitate temporara de munca poate fi acordat pentru o perioada maxima de 183 de zile intr-un interval de un an, calculata de la prima zi de imbolnavire. 

Dupa expirarea celor 183 de zile, concediul medical poate fi prelungit doar in cazuri bine justificate, cand exista perspective reale de recuperare medicala si profesionala, si numai cu aprobarea medicului specialist. Aceasta prelungire poate fi acordata pentru cel mult 90 de zile, in functie de evolutia starii de sanatate a pacientului si de eficienta masurilor de recuperare. 

La ce se refera codul 13 in contextul concediilor medicale

Conform Instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 233/125/2006, concediul medical COD 13 se acorda pentru incapacitate temporara de munca exclusiv in cazul bolilor cardiovasculare. Aceste afectiuni ale inimii sunt incadrate in categoria bolilor speciale deoarece, datorita gravitatii si particularitatilor lor, necesita un regim special de ingrijire si recuperare. 

Bolile cardiovasculare pentru care se acorda concediu medical COD 13 sunt specificate in Anexa nr. 6 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Acestea sunt:

1. Infarct miocardic complicat cu angina pectorala postinfarct

2. Infarct miocardic complicat cu tulburari de ritm (fibrilatie atriala persistenta, flutter atrial persistent, aritmii ventriculare severe, bloc atrioventricular de grad inalt)

3. Infarct miocardic complicat cu disfunctie ventriculara stanga

4. Angina pectorala stabila cu crize frecvente, zilnice

5. Valvulopatii semnificative hemodinamic, complicate cu insuficienta cardiaca clasa NYHA II-III

6. Valvulopatii/Proteze valvulare complicate cu endocardite infectioase

7. Transplantul cardiac si operatii alternative transplantului cardiac

8. Insuficienta cardiaca clasa NYHA II-III de orice etiologie

9. Hipertensiune arteriala secundara necontrolata sub tratament medical:

  • renoparenchimatoasa, cu insuficienta renala asociata;
  • renovasculara;
  • endocrina.

10. Boala vasculara periferica invalidanta (cel putin stadiul III Fontaine) 

11. Insuficienta venoasa cronica la membrele inferioare, cu sindrom posttrombotic si tulburari trofice (ulcere varicoase) rezistente la tratamentul medicamentos

12. Afectiuni cardiovasculare tratate chirurgical cu complicatii postoperatorii severe.

Citeste si: Durata maxima concediu medical neoplazii (cod 14) si reglementari cheie

Durata maxima concediu medical cod 13

Conform art. 13 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele diagnosticate cu afectiunile cardiovasculare specificate mai sus beneficiaza de un regim special privind acordarea concediilor medicale.

Astfel, durata totala a concediului medical pentru aceste afectiuni poate fi de maximum un an calendaristic, acest interval fiind calculat prin cumularea tuturor perioadelor de concediu medical acordate pentru respectiva afectiune cardiovasculara in decursul ultimilor doi ani anteriori, indiferent daca aceste perioade au fost continue sau intermitente.

Aceasta prevedere legislativa recunoaste natura cronica a bolilor cardiovasculare grave, oferind pacientilor timpul necesar pentru tratament, recuperare si reabilitare medicala, sub supravegherea specialistilor in cardiologie.

17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal - o lucrare exceptionala, care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu. A oricarui tip de concediu.

Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe baza certificatului medical completat cu codurile de indemnizatie corespunzatoare. Certificatul medical constituie document justificativ de plata.

Potrivit art. 19 din Legea 346/2002  si art. 52 lit. a) – b) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul 450/2006, baza de calcul al indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca se determina ca medie a castigurilor brute realizate lunar de catre asigurat, din salarii sau venituri asimilate salariilor, in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul al indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie media castigurilor brute realizate lunar de catre asigurat din salarii sau venituri asimilate salariilor. In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie castigul lunar brut realizat de asigurat in prima luna de activitate.

Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din baza de calcul. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre angajator, iar din a 4-a zi de incapacitate, din sumele prevazute pentru asigurarea la accidente de munca si boli profesionale in bugetul asigurarilor sociale de stat. 

De asemenea, potrivit art. 35 din Ordinul 450/2006, pentru plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, aferente concediilor medicale acordate cu intrerupere intre ele, acestea se iau in considerare separat, durata lor nu se cumuleaza.

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca si boli profesionale intra in venitul brut lunar din salarii si este supusa impozitului pe salarii, prin urmare intra si in baza de calcul al indemnizatiilor ulterioare de incapacitate temporara de munca pentru accident de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]